Gazdaság

2011.08.28. 10:18

Aranymosás a Dráván

A világgazdasági válság jót tesz a nemesfémeknek, s talán előbb-utóbb megéri újra aranyat mosni a Drávából.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Magyarországon mosással kinyerhető úgynevezett fövenyarany elsősorban a Duna és a Dráva mentén található. Amikor 1933-ban a Nemzeti Bank megbízásából e folyók bizonyos szakaszain nagyon körültekintő aranymosási kísérleteket végeztek, kiderült, hogy a hordalékból köbméterenként 0,05–0,1 gramm nyerhető ki. De ha nagyon szerencsés helyen állítják fel a mosódeszkákat, a kemény munka eredménye napi 1–2 gramm arany lehet. Néhány éve volt egy-két olyan szerencsevadász, aki aranymosásba kezdett a Dráva baranyai szakaszán.

Drága az arany

Az elmúlt öt évben a sárga fém tőzsdei ára az unciánkénti (28,34 gramm) 400 dollárról 2000 dollárra emelkedett, azaz egy 2005-ben vett nyaklánc vagy jegygyűrű ára ma ötször többe kerül, mint amikor megvették.

Dr. Gulyás Endre, egy pécsi zálogház tulajdonosa kikerüli azt a kérdést, hogy ez a hónapról hónapra emelkedő aranyár jó-e a zálogházaknak. Inkább azt mondja, hogy a héten például néhány dolláros csökkenés volt, s hogy a jövő kilátásai szerint még mindig emelkedhet a fém ára. Hogy meddig? Ki tudja. De az biztos, hogy ha egyszer egy sávba beállt, visszaesni nagyon nem szokott. Akár a svájci frank.

A szakember érdekes tendenciákat említ. A zálogház látogatói többnyire középosztálybeli emberek, akik kezdenek lejjebb csúszni. Ezért aztán nem hitelt kérnek a családi ékszer fejében – úgyse tudnák visszaváltani –, hanem inkább el szeretnék adni. A törtaranyért mindig a tőzsdei árfolyam szerint fizetnek. A másik vevőkörbe a gazdagok tartoznak, akik befektetési céllal kopogtatnak be – és színaranyat vesznek. A 999,9 ezrelékes finomságú színarany tömb ára 16 500 forint grammonként, s momentán egy 100 grammos tömb potom egymillió-százhetvenezerért kapható. S nem tévedés, egyre többen veszik, hiszen a legjobb befektetésnek tűnik.

Tegyük hozzá: a világpiac nyomása nagy, s nem véletlen, hogy a romániai aranybányákat mielőbb szeretnék megnyitni. Felmerült ilyesmi Magyarországon is, hiszen az eddigi kutatások szerint aranyat rejt a föld mélye a Velencei-hegységben, valamint Tokaj, Recsk és Sopron körzetében.

Címkék#Dráva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!