Gazdaság

2012.05.24. 16:58

Bioetanol: több mint ezer munkahelyet teremt a beruházás

Letették a Duna-parti városban az ötvenmilliárd forintból felépülő bioetanol-üzem alapkövét. A csúcstechnológiát alkalmazó létesítmény 2013 végére készül el.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

– A Mercedes és a BMW magyarországi beruházásai után a következő legnagyobb szabású befektetés Mohácson valósul meg a bioetanolt előállító üzem felépítésével,  s ez óriási öröm számunkra – hangsúlyozta Szekó József, Mohács polgármestere az üzem szerdai ünnepélyes alapkőletételekor. – Mintegy ötvenmilliárd forintos beruházásról van szó. A legfontosabb, hogy általa új munkahelyek jönnek létre. A most kezdődő építkezésen mintegy négyszázan dolgoznak majd, a gyár működtetésében száz fő vehet részt, mindemellett ezer, kukoricát termelő gazda számára teremt biztos piacot – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A bioüzemanyagok részarányának növelését előírja az Európai Unió, 2020-ra el kell érni a tíz százalékot (fotó: AS)
[/caption]

Mark Turley, az amerikai–ír tulajdonban álló Pannonia Ethanol Mohács Zrt. vezérigazgatója az ünnepségen kiemelte, az építkezés 2013 végére fejeződik be.

– Azért döntöttünk Mohács mellett, mert a város a beruházás mellé állt, a képviselő-testület egyhangúan támogatta a fejlesztést. Az üzemben csúcstechnológiát alkalmazunk, az a lehető legzöldebb lesz, semmilyen káros, mérgező anyagot nem bocsát ki. Stabil és hosszú távra szóló piacot kínálunk a fenntartható módon termesztett magyar kukoricának, munkahelyeket teremtünk és hozzájárulunk a gazdasági és vidékfejlesztési törekvések megvalósításához.

A cégvezetők szerint biztos piaca van a terméknek

A mohácsi üzemben a tervek szerint évente 240 millió liter bioetanolt állítanak elő, amit az Unióban értékesítenek. A cég vezetői szerint a termék piaca biztos, mivel a bioüzemanyagok részarányának növelését előírja az Európai Unió, a tagállamokban 2020-ra el kell érni a tízszázalékos arányt – ez ma Magyarországon négy százalék alatt marad.

A termelőegységben évente félmillió tonna kukoricát kívánnak feldolgozni, három tonnából állítanak elő egy tonna bioetanolt. Az üzemanyag mellett 175 ezer tonna magas fehérjetartalmú, jó minőségű, génmódosítás-mentes állati takarmányt, kukoricatörkölyt is termelnek, így nem csak a kukoricaszemeket hasznosítják az előállítás során, hanem a teljes növényt.

Korábban az üzem tervezésekor a cég képviselői úgy fogalmaztak, a gyár 75–100 kilométeres körzetében tervezik az alapanyag felvásárlását olyan áron, „amit a piac diktál”. Miután nemzetgazdasági szinten is óriási mennyiségről van szó, elképzelhető, hogy a magyar gazdák mellett horvát, szerb termelőktől is vásárolnak.

Duplaannyi a bevétel

Mohács nem pusztán a munkahelyek létesítése miatt járhat jól a beruházással. Amint az üzem termelni kezd, a város iparűzési adóból származó bevétele a várakozások szerint megduplázódik. Ez ma évente mintegy négyszázmillió forint, vagyis ennek a kétszerese folyhat be majd 2014-től az önkormányzat kasszájába. Korábban a cég képviselői elmondták azt is, hogy az üzem építésében, működtetésében kiemelten számítanak a helyi munkavállalókra. A gyárban közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők helyezkedhetnek el.

Máté Balázs (Dunántúli Napló) A bioüzemanyagok részarányának növelését előírja az Európai Unió, 2020-ra el kell érni a tíz százalékot (fotó: AS) -->

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!