Gazdaság

2015.02.22. 09:27

Egyelőre biztosan nem nyílik uránbánya

Biztosan nem remélhet új munkahelyeket a megyeszékhely környéke középtávon a szén- és uránbányászat újraindításától.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

Leállította ugyanis a mecseki urán- és szénprojektjeit az ausztrál Wildhorse Energy. Hogy nemcsak egy átmeneti szünetről van szó, azt az is jelzi, hogy a cég végelszámolással kezdeményezte a pécsi székhelyű, ausztrál tulajdonban lévő Wildhorse Resources Termelő és Szolgáltató Kft. (fő tevékenysége urán-, tóriumérc-bányászat) jogutód nélküli megszűnését. Ezzel párhuzamosan a Wildhorse Energy is visszavonulót fújt, pécsi szakmai csoportját töredékére szűkítve egy kis irodába költözött az egykori uránbánya központjába.

A Wildhorse honlapja szerint a magyarországi uránprojekt a társaság egyetlen ilyen, európai tevékenysége, amely a kontinens egyik legnagyobb uránkészletének kiaknázását célozza. Egy néhány évvel ezelőtt publikált dokumentum szerint az uránbánya élettartamát évi 1,2 millió tonna nyersérc kitermelés mellett legalább 20 évre tervezték, az induló beruházásra és a bánya bezárására pedig további öt évet szántak. Mélyműveléses bányaüzem létesítése esetén a beruházás nyomán 500 főt foglalkoztató üzem jöhetett volna létre. A Wildhorse korábbi becslései szerint az állam a bányajáradékból és társasági adóból, valamint közvetlenül és közvetve az szja-ból, járulékokból és az áfából összesen évente több milliárdos bevételi többlethez juthatott volna, aminek értékét tovább növelné a munkanélküliekhez kapcsolódó kiadásokon keletkező megtakarítás. Úgy tűnik azonban, hogy ezekből az előnyökből egyelőre nem lesz semmi.

A cég 2016-ig rendelkezik kutatási jogokkal, és lapunk információja szerint megpróbálkozik az előkészített energetikai projekt értékesítésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!