Gazdaság

2014.11.04. 19:36

Erős bástyáját veszíti el a pécsi kesztyűs ipar

A jövő év elején felhagy helyi termelő tevékenységével az OK Magyar Kesztyű Közös Vállalat. A változás sajnos munkahelyeket, dolgozó embereket is érint.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– A hír igaz, 2015-ben megszünteti pécsi termelő tevékenységét az OK – erősítette meg a Dunántúli Napló értesülését dr. Síkfői Katalin cégvezető.

A „miértre” is gyorsan megkaptuk a választ: az elmúlt években egyszerűen túl drága lett a magyarországi termelés.

– A Pécsről elérhető, zömében európai vevőkör kielégítése már régóta nem köti le munkánkat, hiába csökkentettük több lépcsőben kapacitásainkat. A szeptembertől márciusig tartó holtidőszak miatt gyakorlatilag veszteséget termel a pécsi üzem, ezt az állapotot kellett megszüntetnünk jelenleg is zajló intézkedésünkkel – mondta dr. Síkfői Katalin.

A termelés felhagyása egyben munkahelyek megszűnésével is együtt jár. Júniustól szeptemberig már megvált 35 dolgozójától a cég, az év végén, január elején hasonló létszám elküldésére lehet számítani. Így a csúcsidőszakban a siklósi üzemével együtt mintegy 400 főt számláló cégnél mindössze mintegy tizenöten maradnak a jövő év elejétől.

A kényszerűen távozók számára sajnos nem jó hír, hogy a kapacitások lekötése kapcsán hasonló problémákkal küszködik a pécsi kesztyűs ipar cégeinek zöme, vagyis nincs élénk munkaerőigény. A korábban elküldöttek számára ugyanakkor egy induló bőrfeldolgozó cég kínált lehetőséget.

– Továbbra is Pécsről látjuk el a cégcsoport termelésirányítását, logisztikai vezérlését, a minőségbiztosítási teendőket, valamint a teljes értékesítést is. Utóbbi kapcsán az OK Magyar Kesztyű KV nagyadózó marad a városban, de szándékunk szerint itt folyik majd az új modellek fejlesztése, mintázása is a jövőben – beszélt a tervekről a cégvezető.

Huszonkét éve

Az OK Magyar Kesztyű KV-t közvetlenül a rendszerváltás után, 1992-ben alapították. Dr. Síkfői Katalin létrejöttétől kezdődően egészen napjainkig irányította és irányítja a céget. A társaság a nagy kesztyűgyár megszűnése után rendelkezésre álló szabad és jól képzett munkaerőre, illetve a precíz német munkaszervezésre alapozta sikereit. Termékei Európán kívül a világ számos országába eljutottak. Gazdasági eredményein túl a cég nagy hangsúlyt fektetett a munkaerő-utánpótlás biztosítására, az OK volt a kesztyűs duális képzés élharcosa.

Kína, Etiópia

Kínai gyárát az ezredforduló évében hozta létre az OK Magyar Kesztyű. A távol-keleti terjeszkedést egyértelműen az olcsó tömegtermelés lehetősége motiválta. A kinti munka beindításában számos pécsi szakember is részt vállalt. Kicsit több, mint tíz év elteltével újabb állomásához érkezett az OK fejlődése, a cég Etiópiában is gyárat alapított 2011-ben. Utóbbit azért választották, mert az afrikai ország a világ bőrfeldolgozó iparának egyik legnagyobb alapanyag-szállítója. Az OK kínai üzemében évi 1 millió, míg és az etióp üzemeiben évi 300 ezer pár kesztyűt gyártanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!