Gazdaság

2010.05.31. 19:43

Ez mind Pécsi Kesztyű!

Közös üzletet nyitnak a megyeszékhely sétálóutcájában a még működő kesztyűs cégek. A bolt marketingfogásnak, de turistalátványosságnak sem lesz utolsó.

Kaszás Endre

Civil kezdeményezőként Hegyi Zsuzsa, Pécs kreatív és turisztikai értékeinek (hagyományainak) ápolója indítványozta a kesztyűs cégek összefogását, és mint kiderült, azok vezetőit nem kellett sokat győzködni az ötlet megvalósításához. Az együttműködés első lépcsőjeként egy közös üzletet nyitnak a még ma is működő „pécsi kesztyűsök”. A kivitelezéshez kapóra jött, hogy a Ferencesek utcájában éppen üresen állt az egykori legnagyobb kesztyűs cég, a Hunor volt mintaboltja.

A közös bemutatkozás gyakorlati megvalósítását szívesen támogatta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A gazdasági önkormányzat közreműködik az üzlet kibérlésében, a termékek egységes megjelenítésének kialakításában.

– Nagy örömmel fogadtuk az együttműködés hírét, hiszen több nemzetközi példa is mutatja, hogy a hagyományápoló helyi cégek csak összefogva képesek érvényesülni a piaci versenyben. A közös bemutatóüzlet csak az első lépés lehet, hiszen klaszterbe szerveződve további előnyöket kovácsolhatnak maguknak a bekapcsolódók az alapanyag-beszerzés, illetőleg a megfelelő minőségű szakember-utánpótlás területén – vázolta a további lehetőségeket dr. Síkfői Tamás, a kamara titkára.

A kezdeményezés hírének hallatán a gazdasági önkormányzat sürgősen levédette a ’80-as években fogalommá vált „Pécsi Kesztyű” szlogent, amit az alakuló gazdasági szakmai közösség védjegyként adományozhat majd a jövőben tagjai számára.

A jelenleg működő kilenc pécsi kesztyűs közül hat egyből csatlakozott a kezdeményezéshez. Közülük a legnagyobb az OK Magyar Kesztyű, amely pécsi gyárában közel 130 főt foglalkoztat, és szinte csak exportra termel. A többi, kisebb cégek együttes munkaerőigénye körülbelül ennyi, tőlük a magyar piacon kívül Oroszországba, Finnországba, az EU tagállamaiba szállítják a minőségi pécsi kesztyűket.

Manufaktúra, tömegtermelés, minőségi varrás

A méltán világhírű pécsi kesztyűkészítés a korábban is sikerrel működő manufaktúrákra alapozva az 1800-as évek végén kezdte meg robbanásszerű fejlődését. A gépesítés mellett a mindig is szem előtt tartott magas minőség nem csak piacot, de szakmai sikereket is hozott a gyártóknak, amelyek egyik jeles képviselője a Hamerli Imre Kesztyűgyár volt a századfordulón. A kis cégekből a második világháborút követő államosítás során jött létre a Pécsi Kesztyűgyár, amely a szocialista tömegtermelés mellett is ápolta a szakmakultúrát és tartani tudta a minőségi színvonalat. Fénykorát a ’80-as években élte, kétezer-ötszáz dolgozóval, ebből a korból származik az „ez mind Pécsi Kesztyű” szlogen is.

A rendszerváltás után a nagy gyár fokozatosan vált versenyképtelenné, a megalakult kisebb, a piac igényeire rugalmasan reagáló helyi cégek – A ’90-es években volt idő, hogy 27 működött – egy csapásra elszívták a jól képzett munkaerőt.

A minőségi dolgozói utánpótlás hiánya miatt mára már ezekből is csak néhány (9) maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!