Gazdaság

2007.10.20. 14:44

Ezer parkolási felszólítást postázott a pécsi vagyonkezelő

Ezer felszólítás ment ki a napokban azoknak, akik a PVV Zrt. szerint évekkel ezelőtt engedély vagy napijegy nélkül hajtottak be Pécs forgalomcsillapított övezeteibe, és azóta sem fizettek pótdíjat.

Babos Attila (DN)

Egy budapesti adósságrendező társaság fizetési felszólítását vehette kézbe a napokban nem kis meglepetésként közel ezer pécsi, illetve korábban Pécsett járt autós.
A céget a PVV Zrt. bízta meg azzal, hogy hajtsa be akár öt évre visszamenő kintlévőségét. Azoknak küldtek pótdíjról szóló levelet, akik az elmúlt években engedély vagy napijegy nélkül hajtottak be valamelyik pécsi forgalomcsillapított övezetbe, az ellenőrök megbüntették őket, ám azóta sem fizettek. Legalábbis a cég szerint.

Néhány autós ugyanis már jelezte lapunknak az elmúlt napokban, hogy ő is kapott levelet, de mindent feltenne arra, hogy soha nem parkírozott abban az utcában. A hasonló ellenvetések sora azonban szinte végtelen. Elég csak visszaemlékezni az év eleji, nagy sajtóvisszhangot kapott ügyre, amikor a fizetős parkolókat üzemeltető pécsi cég indított felszólítás-hadjáratot a nem fizetőkkel szemben.
A legtöbben most is arra szerettek volna választ kapni elsőként, hogy miképpen kaphattak 2002-es, 2003-as ügyekről értesítést. A cég ugyanis eddig dolgozta fel a rendezetlen ügyeket.

Mint korábban már megírtunk múlt év végén változott a szabályozás, és a fizetős zónák, valamint az autópályák esetében lényegesen lerövidült az az időszak, ameddig követelhető az elmulasztott pótdíj. A forgalomcsillapított övezetekre vonatkozóan azonban nem változott meg a követelési idő.

– Esetünkben továbbra is maradt az öt év, ennyi idő alatt lehet a nem fizetőkön behajtani a követeléseket, többek között azért, mert itt KRESZ-tábla is figyelmeztet a szabálytalanságra – vázolta a helyzetet Albert Pál, a PVV Zrt. közterületi főosztályvezetője.

A reklamációkkal kapcsolatban megjegyezte, ügyfélszolgálatukon állnak az autósok rendelkezésére. Ám ők tán a lehető legprecízebb, zárt láncú rendszerben dolgoznak, így csekély esély van a tévedésre. Természetesen minden esetet a szabályoknak megfelelően dokumentálnak, így egyebek mellett digitális fotóval is tudják bizonyítani a szabálytalanságot. 

Már a pereknél tart a parkolási tartozások ügye

Harmincötezer fizetési felszólítást postázott ki az év elején a Pécsett fizetős parkolókat működtető Gámán Kft. Mint arról nemrég beszámoltunk, már több száz autós kapott fizetési meghagyást. Friss hír, hogy a Gámán Kft. pereket is indított azok ellen, akik a fizetési meghagyással szemben kifogással éltek a bíróságon.

Több esetben a követelés behajtásának végrehajtása (így például foglalások) előtt áll a kft., mivel azoknál, akik 15 napon belül nem reagáltak a meghagyásra, az jogerőre emelkedett, így végrehajthatóvá vált.

Mayerné Hancz Lídia, a Gámán Kft. pécsi irodavezetője azt is elmondta, hogy novemberben újabb mintegy öt-hatezer ügyvédi felszólítást postáznak azoknak, akik addig sem reagálnak a pótdíjfelszólításra. Fontos megjegyezni, hogy akik úgy vélik, akár bíróságra is mennek, de nem fizetnek – mondjuk azért, mert szerintük nem a szabályoknak megfelelően értesítették őket a pótdíjtartozásról –, a fizetési meghagyással szemben 15 napon belül kifogással kell élniük, hogy legyen lehetőségük bíróság előtt érvelniük.

Több esetben a követelés behajtásának végrehajtása (így például foglalások) előtt áll a kft., mivel azoknál, akik 15 napon belül nem reagáltak a meghagyásra, az jogerőre emelkedett, így végrehajthatóvá vált.

Mayerné Hancz Lídia, a Gámán Kft. pécsi irodavezetője azt is elmondta, hogy novemberben újabb mintegy öt-hatezer ügyvédi felszólítást postáznak azoknak, akik addig sem reagálnak a pótdíjfelszólításra. Fontos megjegyezni, hogy akik úgy vélik, akár bíróságra is mennek, de nem fizetnek – mondjuk azért, mert szerintük nem a szabályoknak megfelelően értesítették őket a pótdíjtartozásról –, a fizetési meghagyással szemben 15 napon belül kifogással kell élniük, hogy legyen lehetőségük bíróság előtt érvelniük. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!