Gazdaság

2007.11.02. 07:26

Fokozatos lesz a szőlő kivágás

Az unió készülő borpiaci reformja egyértelműen hátrányosan érinti majd a magyar termelőket - foglalta össze mondandóját Sidlovits Diana, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmai referense, aki az elmúlt hét végén lezajlott Vinfood szakkiállítás keretében tartott tájékoztatót. Azt ma már senki sem vitatja, szükség van a reformra.

Békéssy Gábor

A közösség illetékes bizottsága másfél évvel ezelőtt fogott a borpiaci szabályozás átalakításába, az idén nyáron végső formába öntötte, s a tél folyamán a mezőgazdasági miniszterek tanácsa valószínűleg elfogadja az előterjesztést. A végrehajtás bevezetése jövő év augusztus elseje lesz, tehát addig lehet felkészülni az átállásra.
Az új szabályok radikális változást hoznak a hazai termelésben, a borpiaci szereplőknek különösen versenyképességükre ható intézkedéseket kell hozniuk. Többek között a kivágási támogatások (amely évenként csökkenő mértékű) okozta termőterület változással, a kevesebb szerkezetátalakítási támogatással, a piaci juttatás egy jelentős részének vidékfejlesztésre átcsoportosításával, vagy a borkészítési eljárások megváltozásával.
Az említett rendelkezések között számos olyat találunk, amely lényegesen befolyásolja majd a hazai közösségi bormarketinget. Mindenekelőtt az ezzel kapcsolatos magyar stratégiát az új borpiaci szabályozáshoz kell igazitani. Elvileg ugyan lehetőség van az erre fordítható támogatással új piaci lehetőségeket keresni, ám megkötés, csak az úgynevezett harmadik (tehát nem belső és közösségi) országban lehet felhasználni. Márpedig a bor legnagyobb része itthon kerül elfogyasztásra, az lenne tehát Magyarországnak kedvező, ha az összeget helyi piacbővítésre fordíthatnánk.
Gondot jelent majd a marketing alapját jelentő megfelelő mennyiségű és minőségű termék előállítása. Ez ugyanis már nem csak marketing-, hanem ágazatstratégiai kérdés is. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy az új borpiaci szabályozás a szerkezetátalakítás és minőségjavítás helyett a kivágást, valamint a bizonytalanul lehívható forrásokat jelentő vidékfejlesztési támogatást helyezi előtérbe. Ideje viszont már most az új szabályokkal foglalkozni, hiszen ha a tél folyamán megszavazza a mezőgazdasági miniszterek tanácsa – amire nagy esély van –, akkor nemigen tehetünk mást, mint alkalmazkodni az új törvényi előírásokhoz – nyomatékosította végezetül a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai referense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!