Gazdaság

2007.08.10. 16:40

Harkány ott van a tízben, Pécs lemaradt

Pécs kiesett a turisták által legnépszerűbbnek tartott tíz magyar város közül, a megye azonban mégsem áll roszszul: Harkány ugyanis bekerült a top10-be a külföldi vendégéjszakák száma alapján.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Az elmúlt napokban került nyilvánosságra a turisták által leginkább keresett magyar városok névsora. Ez az összegzés a statisztikai hivatal tavalyi adataira támaszkodik, a látogatók számát és az eltöltött vendégéjszakákat is számba veszi. Pécs kiesett az első tízből, noha 2005-ben még itt szerepelt. Nem meglepő, hiszen a megyeszékhelyen összességében mindkét mutató (összes turista, illetve vendégéjszaka) is kevesebb a 2005-ös adatokhoz képest. A turisztikai szakemberek szerint ezt jobb marketinggel, helyi jellegű és egyértelműen Pécshez köthető rendezvényekkel lehetne javítani.

Arról ugyanakkor az országos híradásokban kevesebb szó esett, hogy ez a statisztika Baranya számára tartogatott pozitív elemeket is: Harkány ugyanis a külföldi vendégéjszakák számát tekintve bekerült az első tízbe, ráadásul egy olyan nagyvárossal együtt lépett be, mint Debrecen, s így Tihanyt, valamint Keszthelyt szorították ki. A külföldiek a tapasztalatok szerint – a fővároson kívül – elsősorban a gyógyfürdővel rendelkező, esetleg balatoni településeket keresik, így Harkány jó pozícióban van.

Ha megnézzük a többi baranyai, jelentősebb idegenforgalmú települést, azt láthatjuk, hogy tavaly növekedést könyvelhetett el többek között Sikonda, Villány, és Bikal is. Az idei eddigi tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy főleg nyáron pörög viszonylag jól a vendéglátás, több, általunk megkérdezett szálloda 80–90 százalékos telítettséget jelzett, illetve éppen a napokban számoltunk be róla, hogy a dél-baranyai városokban nagyon nehéz szállodai szobát foglalni. Az idei év eleje azonban sok helyen nem volt olyan erős, mint 2006-ban.

A szakemberek szerint a tavalyi és az idei év turizmusában komoly tényezőt jelentett az üdülési csekk: ezzel számottevően erősödött a belföldi forgalom. A külföldiek közül Baranyába elsősorban a németek jönnek, de számuk tavaly több mint 6 százalékkal csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!