Gazdaság

2016.01.18. 16:45

Idén jöhet az első cég a Déli Ipari Parkba?

Az idei év meghozhatja a rég várt fordulatot, és végre meglehet az első betelepülő vállalkozás a Déli Ipari Parkba – vélekedik Csizi Péter, a megyeszékhely gazdaságfejlesztésén munkálkodó országgyűlési képviselő.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– A befektetővonzás és a vele együtt járó munkahelyteremtés nem megy egyik napról a másikra. Persze vannak ellenkező példák – a Mercedes kecskeméti vagy az Audi győri fejlesztései – de úgy tűnik, nekünk ennél hosszabb távra kell készülnünk – nyilatkozta Csizi Péter. Mint a politikus érdeklődésünkre elmondta, öt évvel ezelőtt a város sem gazdaságfejlesztési stratégiával, sem befektetővonzó koncepcióval nem rendelkezett. Abban az időszakban tíz, magyar befektetési lehetőség iránt érdeklődő partnerből jó, ha egy eljutott Pécsre, vagyis a megyeszékhely nem volt fönt az európai befektetési térképen. Mára ez a helyzet úgy alakult, hogy 10 érdeklődőből legalább 7-8 régiónkban, sőt Pécsett is megfordul.

Az állami szerepvállalás kapcsán – vagyis hogy a kormány kivásárolná az ipari parkot működtető cégből az osztrák tulajdonosokat, és üzemcsarnokok építésével élénkítené a befektetővonzást – Csizi Péter elmondta, hogy ez a konstrukció lényegesen vonzóbbá teheti a várost. Jelenleg is több cég érdeklődik Pécs iránt, és egy megállapodást követően 8–10 hónappal kész csarnokkal fogadhatja a park az új betelepülőket.

Bérletbe jönnek

Az elmúlt két évben a városba érkező, vagy itt bővítő cégek kivétel nélkül kész ingatlant – üzemcsarnokot vagy irodaházat – kerestek tevékenységük beindítására vagy továbbfejlesztésére. Így tett korábban a BAT a Finn utcai új üzem megnyitásakor, a Harman a Szilva utcai korábbi Elcoteq-gyár újrahasznosításával, de hasonló módon járt el több, a gazdasági szolgáltatói piacon érdekelt vállalat, mint a Helmann vagy az IT Services is. Az új hullám ajánlatainak versenyképes fogadására készülő városoknak a megfelelő, bérleti konstrukcióban is igénybe vehető infrastruktúra biztosítása mellett a rugalmassága is nagyon fontos.

Állami tulajdon, városi kezelés

Idén várhatóan már biztosan részben állami tulajdonba, de önkormányzati kezelésbe kerülhet a pécsi Déli Ipari Park, ami a város reményei szerint ösztönzi majd a befektetőket és élénkíti a foglalkoztatást az elkövetkező években. Lapunk már korábban megírta, hogy megkezdődött az alkudozás a mintegy 200 hektáros ipari területet tulajdonló Ipark Kft. osztrák tulajdonosai és a kormány képviselői között.

A folyamat Orbán Viktor legutóbbi pécsi látogatása után gyorsult fel, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a város sikeres befektetővonzásának a megfelelő nagyságú terület, illetőleg a kész üzemcsarnokok hiánya szab gátat. Információink szerint a kormányzat részéről három – a fejlesztési, a nemzetgazdasági és a belügyi – tárca is foglalkozik a témával.

Lapunk úgy értesült, hogy a hivatalos tárgyalások már el is indultak, immár konkrét anyagi elképzelésekkel. Csizi Péter, a körzet országgyűlési képviselője úgy tájékoztatott: a város célja, hogy minden érdeklődő befektető számára megfelelő nagyságú és infrastruktúrával ellátott területet tudjon ajánlani, ezt a célt szolgálja az egységes tulajdonszerkezet, sőt, további területeket is megvásárlásra ajánlottak az államnak.

Példa – kicsiben

A „kész csarnok a befektetőnek” recept már két évtizede működik Bólyban. Idén több új betelepülővel gyarapodik a bólyi ipari övezet, ahol az önkormányzat beruházásában épült csarnokkal várják az érkező vállalkozásokat. A kisváros ügyesen sáfárkodik adottságaival és lehetőségeivel. A meghatározó arányban németajkú lakosság kapcsolatai révén, az ipari létesítményben máris több, német nyelvterületről érkező betelepülő működik. Az igény szerint kialakított korszerű üzemcsarnokok, az autópálya kapcsolata mellett a termálvíz hasznosításával az üzemeltetési költségek is nagyon versenyképesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!