Gazdaság

2008.11.05. 07:26

M60: merre menjen a pécsi elkerülő?

Elkészült a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tanulmánya, amely több lehetőséget is vizsgált az M60-as sztráda Pécset elkerülő folytatásáról.

Nyaka Sz.

Amint arról már beszámoltunk, komoly problémát jelenthet, hogy a 2010 tavaszára tervezett autópálya Pécstől délre, az 58-as főút metszéspontjában véget ér, hiszen így még jelentősebb forgalom zúdulhat többek között Kertvárosra. Már csak azért is, mert a 2006-ban teljesen befejeződött pécsi tehermentesítő út átszeli az érintett városrészt.

Dr. Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere lapunknak elmondta, a megyeszékhely – a térség más településeivel egyetértésben – a legbővebb variációt szorgalmazza a vizsgált lehetőségek közül. Ez ugyanis nemcsak Pécset kerülné el 2x1 sávon, hanem csak Szentlőrinc után csatlakozna vissza a 6-os főútra. Az alpolgármester elmondta, folyamatos a tárgyalás a kérdésben, a szakminisztériumban pedig ismeretei szerint a forrásokat keresik a megvalósításra. Az alpolgármester ugyanakkor utalt rá: a gazdasági válság miatt előfordulhat, hogy csak egy kisebb szakasz kialakítása valósulhat meg, amely Pécs után térne vissza nyugatról a 6-os főútra. Tóth Bertalan ugyanakkor hangsúlyozta, a közeljövőben végleges döntés születhet, hiszen létszükséglet, hogy az elkerülő szakasz az autópálya átadásával együtt megvalósuljon.

[caption id="" align="alignleft" width="340"] A kertvárosban nagy gondot okoz az elkerülő forgalma (fotó: Löffler Péter)
[/caption]Lapunk természetesen megkereste a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumot, ahol a közelmúltban megerősítették: a szükséges tanulmány már elkészült. A szaktárcánál tegnap azt közölték, hogy a kérdésben a későbbiekben tudnak csak tájékoztatást adni. Értesüléseink szerint egyébként a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tanulmányát a minisztérium szakemberi is átvizsgálják, s a költségekre esetleg megpróbálnak európai uniós forrásokat is bevonni.

Szentlőrincig ért volna

A korábbi tervekben még M6/M56 néven szerepelt a dél-dunántúli autópálya-program. Ennek keretében épült volna meg a sztráda Bólyig, majd onnan egy négysávos, sztrádává fejleszthető autóút a Bóly–Pécs–Szentlőrinc szakaszon. Ennek előnye és hátránya is lett volna: egyrészt ma már nem okozna gondot az elkerülőút hiánya, igaz, hogy csak autóúton járhatnánk, míg most autópálya épül Pécs déli részéig. A korábbi variációt egyébként 2007 decemberéig kellett volna átadni, erről előzetesen még törvényt is hozott a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!