Gazdaság

2011.05.20. 16:29

Mentőöv a Zsolnaynak: új kisebbségi tulajdonos

Megvásárolja a Közgép Zrt. a Manufaktúra Befektető Kft. 100 százalékos tulajdoni hányadát, és ezzel annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. A többségi tulajdonos Pécs városa üdvözölte a lépést.

Babos Attila (Dunántúli Napló), bama.hu

„Mentőövet dob a Közgép a Zsolnay Porcelángyárnak” – ezzel a címmel adott ki közleményt péntek délután a Közgép Zrt. A cég nem új befektetőként jelentkezett, hanem a Manufaktúra Befektető (MB) Kft. megvásárlásával szerzett részesedést a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. Az építőipari vállalkozás részéről azt is leírják, hogy egyedülálló befektetési lehetőségnek tartják a Zsolnay megvételét. Az adás-vétel időzítése felettébb fontos tényező lehet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az építőipari vállalkozás egyedülálló befektetési lehetőséget lát Pécsett
[/caption]

Az ingatlanbefektetésekkel foglalkozó SCD Groupot tulajdonló Jászai Gellért milliárdos nagyvállalkozó magáncégének, az MB Kft.-nek ugyanis néhány nap múlva kellett volna kiegyenlítenie a Zsolnay porcelángyár kisebbségi, 49 százalékos részvényhányadának ellenértékét, 225 millió forintot (ez az 5 milliós előlegen felüli rész), illetve az ugyancsak vállalt 500 millió forintos tőkejuttatásról is gondoskodnia kellett volna. A cégnek eredetileg március 16-án kellett volna fizetnie, de nem tette, mondván, hogy ahhoz a Zsolnayban meglévő biztosítékokat is ki kell váltania, az azonban a vártnál több időt vesz igénybe az átfedések miatt.

Azt is érdemes kiemelni, hogy Pécs 2010 júniusában kötött szerződést úgy az MB Kft.-vel, hogy eleve 2011 márciusi fizetési határidőben állapodtak meg, miközben az ötmilliós előleg kifizetésével azonnal átadták a befektetőnek a menedzsmentjogokat. Az MB Kft. a mostani ügylettel kikerült ugyan a gyár tulajdonosi köréből, de az SCD Group megmaradt a Zsolnay egyik legnagyobb jelenlegi megrendelőjének.

Szerettük volna arról megkérdezni a Zsolnay vezérigazgatóját, Péterné Marosy Katalint, hogy az SCD Jászai Gellérten keresztül kaphatott-e kedvezőbb árajánlatot az általa megrendelt termékekre, mint amit külső piaci szereplőként kaphatott volna, ám a cégvezetőt nem sikerült elérnünk. A városháza is csak egy rövid közleményben kívánt pénteken az üggyel foglalkozni, külön kérdést nem állt módunkban az ügylettel kapcsolatban feltenni. A polgármesteri kabinetiroda közleményében azt írják, hogy a Közgép tőkeereje miatt megnyugtató számukra az új tulajdonostárs. Arról sem tudtuk a városházát megkérdezni, hogy a Közgép a jövő héten kifizeti-e a 725 milliót a Zsolnayért, amit elvileg a cégvásárlással együtt vállaltak. A Közgépnél erre péntek délután nem kaptunk választ.

A Margit híd és egy visszautasíthatatlan ajánlat

A Margit híd felújítására nyert egy konzorcium tagjaként megbízást a Közgép Zrt., így került kapcsolatba a Zsolnay-gyárral és a Manufaktúra Befektető (MB) Kft.-vel – közölte Elkán Péter, az SCD Group kommunikációs igazgatója. A Margit híd aluljárójának burkolásához rendelt ugyanis Zsolnay-csempét a felújítást elnyerő konzorcium. Elkán hozzátette, ezt követően a Közgép kereste meg őket az MB Kft.-re tett vételi ajánlattal.

Ez visszautasíthatatlan volt, miatta lemondtak a Zsolnayval kapcsolatos további terveikről, amelyben szerepelt olyan is, hogy nem zárják ki az együttműködést szakmai befektetőpartnerekkel, ha az kell a gyár talpra állításához.

A Közgép közleménye:

A Zsolnay porcelángyár kisebbségi részvényhányadának eladásáról még tavaly döntött Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése. 2010 júniusában szerződést kötöttek a Manufaktúra Befektető Kft.-vel, amely 500 millió forintos tőkejuttatási kötelezettséget vállalt, opciós vételi joggal rendelkezik a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49%-os részvényhányadára és rendelkezik a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvényekkel.

A társaság közleménye szerint a Közgép értékesnek tartja a Zsolnay gyárban több mint 150 év alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot, a porcelángyárat pedig egyedülálló befektetési lehetőségnek is tekinti. Ezért döntött úgy a magyar tulajdonú cég, hogy szakmai befektetőként ajánlatot tesz a Manufaktúra Befektető Kft. 100 százalékos megvásárlására, ezzel pedig megszerzi annak részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben is.

A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. menedzsmentje elkötelezett abban, hogy stabil hátteret teremtsen a pécsi gyár működéséhez - írják közleményükben.

Pécs partner a Zsolnay megmentésében

A városháza kora délután reagált a Közgép bejelentésére, üdvözölve az új befektető érkezését.

A Polgármesteri Kabinetiroda közleménye:

Komoly, tőkeerős, magyar befektető veszi át a korábbi nyertes pályázó tulajdonrészét a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. A Közgép ma Magyarország egyik legsikeresebb építőipari cége, hosszú távú partnere lehet Pécsnek, mert képes biztosítani például a gyár építőipari megrendeléseit is.

A városvezetésnek határozott álláspontja van a neves Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-t érintő kérdésekben. Ahogy eddig, úgy ezentúl is támogatjuk és partnerek vagyunk minden olyan komoly kezdeményezésben, amelynek célja a Zsolnay megmaradása, az értékek és a termelés helyben tartása, valamint a munkahelyek megőrzése. Minden ezzel ellentétes törekvés esetén a lehető legkeményebben fogunk fellépni.

A Zsolnay olyan értéke Pécsnek, amely gondoskodást, védelmet és odafigyelést igényel, ezért olyan befektetőre volt és van szüksége, amely hosszú távú stratégiában, értékmentésben és bővítésben gondolkodik.
A gyár közvetlenül és közvetve is munkahelyeket jelent a városnak és a térségnek, márpedig mi egyetlen meglévő munkahelyről sem akarunk és fogunk lemondani. 

Megnyugtatónak látjuk – tekintve a tőkeerőt – az új tulajdonostárs létét, és közvetlen párbeszédet fogunk folytatni az illetékesekkel. Fontosnak tartjuk azt is, hogy az új tulajdonostárs magyar, hiszen ez a mi értékünk, magyaroké, és nem szabad elherdálni ezt az értéket. Az érdekeink tehát közösek az új befektetővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!