Gazdaság

2009.08.06. 13:28

Pályázatok: Hátrányban a társasházak?

Könnyen hátrányba kerülhetnek a társasházak a mostani pályázatokon: nyáron ugyanis nehéz összehívni a közgyűlést, és dönteni a beruházások indulásáról.

Nyaka Szabolcs

Igencsak meglepődtek a társasházak, hogy nyár közepén jelent meg az energetikai szakminisztérium felújítási pályázata. A kihirdetés idején készült írásunkban Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke el is mondta, általában ősszel szokott kijönni ez a fajta energiatakarékossági pályázat. Azóta megjelent még egy felújítási program: a környezetvédelmi tárca alapjához az iparosított technológiával épült házak nyújthatnak be igényt. (A két pályázat főbb elemeit mellékelt írásainkban ismertetjük). A zöldtárca új rendszere egyébként némiképp hasonlít az Önkormányzati Minisztérium panelpályázatára, amit viszont tavasz óta várnak az érintettek.

A probléma éppen itt van. Nagy Emil elnök lapunknak elmondta, a nyári időzítés meglehetősen előnytelen a társasházak, lakásszövetkezetek számára. Hiszen ahhoz, hogy pályázaton való indulásról döntést hozzanak, közgyűlést kellene összehívni, a tulajdonosok 80 százalékának muszáj volna rábólintani. Erre, magyarázta Nagy Emil, szinte minimális esély van, a szabadságolások, nyári vakációk miatt. Külön probléma, hogy a környezetvédelmi minisztérium friss pályázatán arra is van mód, hogy az önkormányzat állja a beruházás egy hányadát. Ekkor ugyanis a település képviselő-testületének is össze kell ülnie – ám ezek a fórumok nyári szünetet tartanak.

Nagy Emil elmondta, attól tartanak, hogy a társasházak és a lakásszövetkezetek hátrányba kerülnek, hiszen a pályázatokat már javában be lehet nyújtani – s több kategóriában együtt szerepelnek a magánszemélyekkel. Nekik értelemszerűen elég a saját döntésük. A pénzügyi keret ugyanakkor természetesen véges.
Az érdeklődés ellenben jelentős: Nagy Emil közölte, hozzájuk is folyamatosan jönnek az információt kérő jelzések. Sőt, van több olyan beruházó cég, amely magánszemélyeknek a pályázatírást is vállalja a munkálatok mellett.

Akár napkollektorra is lehet állami pénzt szerezni

Az energiaügyi minisztérium négy körbe sorolta a támogatásokat. Nyílászárók cseréjére, utólagos hőszigetelésre pályázhatnak azok, akik 1994-ben vagy azelőtt épült lakásban élnek. Lakásonként legfeljebb 555 ezer forint kapható, a támogatás a teljes beruházás 30 százaléka lehet.

A fűtés- és használati melegvíz-ellátás korszerűsítésére (például kazáncsere) is kiírtak támogatást, egy lakás legfeljebb 630 ezret kaphat, a támogatás itt is maximum 30 százalékos. Van még két kategória, amelyekre csak hagyományos építésű házak pályázhatnak. Az utólagos hőszigetelést az 1994-ben vagy azelőtt épült házak lakói igényelhetik, lakásonként maximum 630 ezer forintot, a beruházás 30 százalékát kaphatják.

A negyedik tétel pedig a megújuló energiafelhasználást ösztönző pályázat. Ide tartozik például a geotermikus energia, a napkollektorok beszerelése, hőszivattyú telepítése. Itt kapható a legmagasabb lakásonkénti összeg: 1,47 millió forint. A támogatás a teljes költség 35 százaléka lehet.

A panelházak szigetelését is támogatja a zöldtárca

A napokban jelent meg a zöldtárca pályázata, amely a 1992 előtt építési engedélyt kapott, iparosított technológiával épült házak megújítását támogatja. Ide tartoznak többek között a panel, az alagútzsalus, egyéb előre gyártott technológiával készült épületek. Lehet pályázni például nyílászárók cseréjére, homlokzat- és födémszigetelésre, épületgépészeti rendszerek korszerűsítésére, árnyékolásra, de még a lodzsák beüvegezésére is. Utóbbi esetében Nagy Emil lakásszövetkezeti elnök szerint az önkormányzat véleményezésére is szükség volna, hiszen ez a városképet is megváltoztatja.

Az alaptámogatás a bekerülési költség egyharmada, de lakásonként legfeljebb 500 ezer forint lehet, ám bizonyos feltételek esetén egy bónuszösszeg is kapható (ha a felújítás egy bizonyos energetikai szintet elér). A pályázat kétlépcsős, ha a helyi önkormányzat is beszáll. A pályázatok már a megjelenés óta benyújthatóak, a végső határidő október 30-a, avagy a forrás kimerülésének az ideje – erről a szakminiszter dönt.

Címkék#Nagy Emil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!