Gazdaság

2009.09.14. 07:55

Panelfelújítás: több sebből vérzik

Jövő hónap végéig igényelhető támogatás a panelépületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését és energiamegtakarítást eredményező korszerűsítéséhez. Az elsőre kedvezőnek tűnő pályázati lehetőség azonban több sebből vérzik.

W. K.

– Az elsőre kedvezőnek tűnő pályázati lehetőség azonban több sebből vérzik – fogalmazott Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke. – Érdeklődők lennének ugyan a megyéből is szép számmal, ám a kiírás feltételeinek hallatán a legtöbb lakóközösség letesz fejlesztési elképzeléseiről.

Többek között nyílászárócseréhez, homlokzat- és födémszigeteléshez, árnyékoló szerkezetek beépítéséhez, lodzsák beüvegezéséhez kérhető a támogatás. A szaktárca a beruházás költségeinek harmadát finanszírozza, ami alapesetben lakásonként maximum 500 ezer forint lehet. Ehhez azonban, a fejlesztés eredményeként elért energiamegtakarítás mértékétől függően még akár 700 ezer forint kiegészítő támogatás is nyerhető. Elbírálásnál a komplexebb fejlesztéseket tartalmazó pályázatok élveznek előnyt.

A lakástulajdonosoknak a beruházási költségek kétharmadát kell kifizetniük, aminek felét az önkormányzat is finanszírozhatja – Baranyában ezt eddig egyetlen város sem vállalta.

– Nem ez azonban az alapvető probléma a pályázatokkal – mondta Nagy Emil. – A korszerűsítéseket meg kell terveztetni, ám ennek költségét – ami egy negyvenlakásos épület esetében 500 ezer és 1 millió forint közé tehető – a pályázatban nem lehet érvényesíteni, tehát a lakóknak kell pluszként vállalniuk. Ugyanígy a szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének, illetve a fejlesztéstől várható energiamegtakarítás mértékének megállapítására is szakértőt kell alkalmazni, az ő díja szintén nem építhető be a pályázatba.

További probléma – tette hozzá az elnök –, hogy azok a lakók, akik lodzsáik beüvegeztetéséhez kérnének támogatást, nem tudnak milyen irányelvekhez igazodni. Hiszen például Pécsett és Komlón sem írja elő az önkormányzat, hogy városképi szempontból mi az elvárás. Jóllehet a társasházi közös képviselők már évek óta hangoztatják, hogy szükséges lenne a helyi szabályozás, hiszen az egységesnek korántsem nevezhető építmények igencsak elcsúfítják környezetüket.

Ezenkívül az sem segíti a pályázókat, hogy a kiírás augusztusban jelent meg, a leadási határidő pedig október 30. A társasházi közgyűléseket – mivel a legtöbben nyaraltak – szeptemberben tudták csak összehívni, szűk két hónap alatt pedig szinte lehetetlen valamennyi szükséges dokumentumot begyűjteni.

Címkék#Nagy Emil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!