Gazdaság

2007.12.29. 07:21

Panelprogram: folytatás jövőre

Felszállt a füst, bejelentették, hogy folytatódhat a panelprogram. Az érintettek ugyanakkor már tavasz óta várják az új pályázatot.Idén ugyanis nem indult új pályázat a panelházak felújítására, 2008-ban pedig változnak a feltételek.

Nyaka Szabolcs (DN)

Már tavasszal várták a panelházakban élők, hogy mikor jelenik meg az idei pályázati kiírás a lakások szigetelésére, korszerűsítésére. Az elmúlt években ugyanis ez idő tájt szokott kijönni a rendelet.

Májusban Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke meglehetősen borúsan látta a helyzetet, hiszen mint elmondta, ha csak ősszel jelenik meg a pályázat, a közbeszerzések miatt belecsúsznak a télbe, s nem indulhat el a tényleges munka. Nos, a határidők miatt nem kellett aggódni, idén ugyanis egyáltalán nem jelent meg állami pályázati kiírás (nyáron forrást biztosítottak ezernél is több pécsi társasházi lakás megújítására, ám ez még a 2006-os pályázatot érintette).

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Bár idén is voltak panelfelújítási munkálatok Pécsett, az erre fordítható pénz még a tavalyi pályázatból érkezett. A 2007-es esztendőben egyáltalán nem jött pénz.
[/caption]Az állam így végül úgymond spórolt egy évet, hiszen a napokban – amint arról lapunk beszámolt – bejelentették, némiképp átalakul és jövőre folytatódik a panelprogram. 2008-ban műszaki, energiahatékonysági szempontból is változik a rendszer. A finanszírozást tekintve az jó hír lehet az érintett társasházakban élőknek, hogy a maximális támogatás öszszegét megemelik, lakásonként 400 ezer forintról 500 ezerre.

Bár korábban elterjedtek olyan hírek, miszerint emelkedne a lakossági hozzájárulás – azaz csökkenne az állami és önkormányzati rész –, a szaktárcától kapott tájékoztatás szerint marad az eddigi egyharmados arány. Ha ellenben a település nem tudja vállalni a hozzájárulást, az állami támogatás akkor is megkapható, ha a lakók kétharmadot fizetnek ki a beruházásból.

A pécsiek szinte biztosan számíthatnak települési támogatásra a panelfelújításhoz, hiszen már a 2007-es városi költségvetésben is szerepelt erre elkülönített összeg – ezt azonban nem használták fel, lévén nem jelent meg idén állami kiírás. A már elfogadott 2008-as költségvetési koncepcióba, alapvetésbe ezért a 428 milliós tételt átcsúsztatták.

Nyaka Szabolcs (DN) Pécs mindig az élen volt A panelprogramot még a polgári kormány indította el 2001-ben, azóta Pécs nemcsak a Dél-Dunántúlon, hanem országosan is komoly eredményeket ért el a lakások felújítása terén.

A „leghúzósabb” év Pécsett egyébként 2005 volt, ekkor ugyanis egy esztendő alatt 169 épületet burkoltak be, ez összesen 5175 lakást érintett, a beruházás összköltsége pedig meghaladta az 1,8 milliárd forintot. De 2003-ban, 2004-ben és 2006-ban is mintegy egymilliárdot költöttek erre – ennek egyharmada állami, egyharmad városi támogatás, s egyharmad a lakók önrésze. Bár idén is voltak panelfelújítási munkálatok Pécsett, az erre fordítható pénz még a tavalyi pályázatból érkezett. A 2007-es esztendőben egyáltalán nem jött pénz. -->

Címkék#Nagy Emil

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!