Gazdaság

2013.08.26. 18:52

Pécsi Elcoteq: súlyos tartozások, immár a legnagyobb NAV-adósok között

Meglehetősen súlyos örökséget hagyott maga után a pécsi gyárait közel két éve végleg bezáró Elcoteq. A cég az egykori dolgozóinak és az adóhatóságnak is tartozik.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Elbocsátásuk után két esztendővel emberek tucatjai pereskednek még az Elcoteq-kel. Elsősorban olyanokról van szó, akiknek a bezáráskor esedékes munkabéreken és egyéb juttatásokon kívül más kifizetési igényük is volt, de vannak olyanok is, akik az akkori kifizetések mértékét kifogásolják. Számos érintett ügyében már döntés is született, a Munkaügyi Bíróság jogerős ítéletei alapján a kifizetési igényt továbbították az Elcoteq Magyarország Kft. kijelölt hazai felszámolójához.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Súlyos Elcoteq-örökség
[/caption]

A budapesti cég be is fogadta a követeléseket, azonban a besorolás jogcímén – munkabér vagy egyéb juttatás – sokan a mai napig nem tudtak megegyezni. Ez ugyanis alapjaiban befolyásolhatja a kifizetés idejét, illetve azt, hogy egyáltalán van-e remény a teljesülésére. Ha a követelések nem esnek a bérgarancia hatálya alá, akkor jelentősen csökkennek az egykori munkavállalók esélyei. A cég pécsi telephelyi ugyanis teljesen ki lettek ürítve – a brit SmtXtra vásárolta meg az Elcoteq pécsi gyárának eszközeit még idén januárban mintegy kétmilliárd forintért –, az ingatlanok kivétel nélkül jelzáloggal terheltek.

Sokan megmentőként fogadták a városba települő Flextronics-ot, ám az ugyancsak az elektronikai szolgáltató iparban érdekelt amerikai cég azon kívül, hogy a Szilva utcai gyárépület előtt felhúzta lobogóit, érdemi lépést nem tett sem a termelés esetleges újraindítására, sem pedig munkaerő-toborzásra.

Időközben a felszámolás alatt álló Elcoteq Kft. neve megjelent a legnagyobb hazai NAV-adósok listáján. A lajstromra azok a cégek kerülnek, amelyeknek százmillió forint fölötti adótartozásuk van.

Együttműködve

A korábban az Elcoteq-kel is együttműködő kínai Huawei – a cég annak idején gyártósorokat bérelve bővítette a finn multi termelését – megtartotta pécsi kötődését. Bár saját gyártóbázist nem hozott létre a baranyai megyeszékhelyen, a cserkúti telephelyet bérlő Flextroniccsel megállapodva – mintegy 250 embernek munkát adva – továbbra is Pécsett gyártatja az európai és észak-afrikai piacokra irányuló telekommunikációs eszközeit. Egy friss információ szerint a cég a Jabillal is együttműködési megállapodást kötött, az amerikai társaság pécsi gyára javító szolgáltatást végez majd a jövőben.

Most a legnagyobb

Napjainkra a Hauni Hungária Kft. vált a megyeszékhely, de egyben az egész megye legnagyobb ipari termelő munkáltatójává. A gépgyártással foglalkozó cég saját alkalmazottainak száma már 950–970 fő körül mozog, de megrendeléseik maradéktalan teljesítése érdekében mintegy százfőnyi munkaerőt kölcsönöznek folyamatosan. A bővülés várhatóan később sem áll le, ugyanis a cég jelenleg is fejleszt, a rövidesen átadandó új csarnokba ezekben a napokban is verbuválják az új alkalmazottakat. Gazdasági szakemberek szerint 4-5 ilyen nagyságú cégre lenne nagy szüksége Baranya megye gazdaságának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!