Gazdaság

2013.08.13. 13:48

Pécsi Kesztyű: emelkedőn

A világhírnév adja az aktuális kihívást a pécsi kesztyűs cégek számára: miközben az idei megrendelések teljesítésére végeznek kampánymunkát, már a jövő évi termelés előkészítésén is dolgoznak.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– A megrendelők azt szeretik, ha legkésőbb szeptember végére már a polcaikon vannak az új kollekciók, azért ilyenkor, a nyári hónapokban kampányszerűen kell végeznünk a munkánkat – mondta Marczi Gábor, a Pécsi Kesztyűs Klaszter elnöke, az iparági értékeket és hagyományokat őrző és folyamatosan fejlesztő Gant Kft. ügyvezetője.

Mint mondja, a legnagyobb kihívást most ennek a ciklikusságnak a kiegyenlítése, illetőleg az ágazatot az utóbbi években folyamatosan jellemző munkaerőhiány megszüntetése jelenti számukra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Munka az OK pécsi gyárában. A cég jövőre kezdi el építeni új üzemét Afrikában, Etiópiában
[/caption]

Utóbbi terén nagy előrelépést hozott, hogy a klaszter a Simonyi Károly Szakiskolával és a Munkaügyi Központtal közösen tíz év után tavaly újraindította a kesztyűs szakképzést. Az első osztályból tizenöt ember már dolgozik is új szakmájában.

– A megrendelések kiegyenlítettségében sokat segíthet számunkra az az elnyert pályázati forrás, amiből rövidesen elindíthatjuk a klaszter cégeit, minőségi termékeit bemutató reklámkampányunkat. Ez Magyarországra irányul majd, a Pécsi Kesztyű szlogen itthon érvényesül igazán – mondta Marczi Gábor.

Afrikai gyár, párizsi divatüzletek

Két év „puhatolózás” után jövőre elkezdi saját etiópiai gyárának építését az OK Magyar Kesztyű Közös Vállalat. A cég bérelt telephelyen indította el afrikai termelését, és a kedvező tapasztalatok nyomán döntött a további fejlesztésről. Hogy miért éppen Etiópiában? Kevesen tudják, hogy az afrikai ország a világ bőrfeldolgozó iparának egyik legnagyobb alapanyag-szállítója. Azt talán még kevesebben, hogy nem minden bárány bőréből lehet jó minőségű kesztyűt készíteni, erre a sanyarú körülmények között tartott állatok irhájának szerkezete a legalkalmasabb. Hát ezért az egyik legnagyobb exportőr Etiópia, ahol az utóbbi időben több bőrfeldogozó cég is új leányvállalatokat hozott létre. Az OK egyébként Kínában is rendelkezik már üzemmel.

Több pécsi céghez hasonlóan a Szendelbacher Kesztyűs Kft. is sikerrel öregbíti a „Pécsi Kesztyű” hírnevét külföldön. A mintegy 30 főt foglalkoztató kis cég termékei éppúgy felbukkannak a legmenőbb párizsi dívatüzletekben, mint az Uralon túl. A cégvezető Szendelbacher Ervin a minőségi munka mellett az üzleti kapcsolatok személyes építésére esküszik.

Sztárok kezén

Az utóbbi években nagy hírverést jelentett a „Pécsi Kesztyű” számára, hogy világhírességek kezére húzták innen a bőrt. Többek között Lady Gaga, Madonna, illetőleg a Klicskó testvérek is Pécsett varrt kesztyűt viseltek. A sztárok népszerűsítő ereje mellett Marczi Gábor a külföldi vásári részvételt is nagyon fontosnak tartja, idén Olaszországba, Angliába és Oroszországba is mennek. Cégének szakemberei ezekre újdonságként most a hagyományos finom bőrből készülő, az iPhonokhoz használt touchtech kesztyűk kifejlesztésén dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!