Gazdaság

2007.11.28. 09:22

Pécsi költségvetés: jövőre is fájni fog

Csütörtökön tárgyalja a pécsi közgyűlés a jövő évi költségvetési koncepciót. Az látszik, hogy számos ágazatban további „fájó lépés” várható a takarékosság jegyében.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

A pécsi közgyűlés csütörtöki ülésének napirendjén szerepel a város jövő évi költségvetésének koncepciója, alapvetése. Az szinte borítékolható, hogy vita várható a témáról, ennek első csörtéje az érdekképviseletekkel már tegnap lezajlott. Annak ellenére, hogy a Tasnádi Péter polgármester nevével fémjelzett előterjesztés hangsúlyozza, a koncepció még nem maga a költségvetés, „csak” egy tervezési alap, amely az irányelveket, fontossági sorrendeket rögzíti.

Persze ez nem lóg a levegőben, elkészültek a kalkulációk is, azonban itt – mivel az Országgyűlésben még folyik a költségvetési és adóvita – nagy a bizonytalanság. A koncepció szerint így jövőre mintegy 35,5 milliárdos főösszeggel gazdálkodhat Pécs.

A várható kiadási, beruházási oldalt megnézve kiderül, hogy – amint azt a határozat is megerősíti – az Európai Kulturális Fővárossal összefüggő munkálatok élveznek elsőbbséget, a költségvetés biztosítana fedezetet több előkészületi munkára – például a helyszínek régészeti feltárási költségeire –, tervpályázatokra. Ugyancsak a tervek között szerepel a Csokonai iskolaközpont felújítása, az ISPA-program keretében a csatornázási munkálatok, de jelentős tétel a panelpályázatok támogatása, illetve a buszbeszerzések folytatása.

Természetesen nem csak fejlesztések várhatók. Magában a polgármesteri előterjesztésben is feketén-fehéren szerepel: „2008-ban is valószínűsíthető, hogy »fájó« lépések megtételére is szükség lesz az oktatási ágazat minden szegmensében”. A koncepció határozattervezete szerint a tanulólétszámok felülvizsgálata után osztályösszevonásokat kell végrehajtani az oktatásban. Jövő év tavaszán el kell készíteni a középfokú intézményrendszer átalakításának terveit. A változtatás nem kerüli el a kulturális ágazatot sem, itt a határozati javaslat szerint meg kell vizsgálni az összevonás lehetőségét. Magát a Városházát is érinti ilyen jellegű intézkedés, itt még idén át kell nézni az egyes funkciók megszüntetésének, összevonásának lehetséges módozatait. A fenti lépések oka egyébként szintén egyértelműen kiderül a koncepcióból: „a jövő évi büdzsének kiemelt feladatként kell kezelnie a város költségvetési egyensúlyának lehetőség szerinti megteremtését, elérését.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!