Gazdaság

2008.05.22. 12:11

Szinte mindent megdrágít az emelkedő benzinár

Egyre idegesebben nézzük az üzemanyagkutak kijelzőit. Tegnap ismét emelkedtek a benzin- és a gázolajárak, soha ilyen magasan még nem voltak.

Kozma Ferenc

Lassan már kezdődhet a „belföldi benzinturizmus”, hiszen a magánkutak némelyikénél akár 3–8 forinttal is olcsóbb az üzemanyag literje, mint a multiknál.

Hasonlóképpen ráncolják a homlokukat a fuvarozók. Ezért aztán folyik az országos egyezkedés a kormányzattal (áfát, adótartalmat szeretnének csökkentetni), hiszen egy év alatt több mint 30 százalékot drágult az üzemanyag, s vele drágult minden, amit szállítani kell. Köztük az alapvető élelmiszerek. További 10–12 százalékos élelmiszerár-emelkedésre számíthatunk.

Drágulhat a tömegközlekedés is. Kerényi János, a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy miden forintnyi gázolajdrágulás a cég számára 4,3 millió forint éves veszteséget jelent, mivel a pécsi autóbuszflotta 4,3 millió liter gázolajat fogyaszt évente. A cégvezető mindehhez hozzátette: maguk is jelezték gondjaikat mint a többi fuvarozó, hiszen ha nem lesz változás, olyan brutális jegyáremelést kéne végrehajtaniuk, amit a lakosság már nem bír el. Vétek Emi idegenforgalmi szakember, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint az utazási irodák is bajba kerültek, hiszen az egyes légitársaságok azonnal 20–30 százalékkal megemelték a reptéri illetéket a kerozin miatt. Jellemző: Pécs–Korfu viszonylatban a 23 ezer forintos reptéri illeték 6000 forinttal emelkedett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!