Gazdaság

2007.09.13. 10:12

Versenyben az elhelyezkedésért

Újra ezrek reménykednek abban, hogy sikeresen el tudnak helyezkedni az őszi megyei állásbörze után. A Pécsi Munkaügyi Kirendeltség már kutatja a kiajánlható munkalehetőségeket.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Október 11-én újra az álláskeresők népesítik be a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok küzdőterét. A hagyományok szerint legalább olyan drukkal, várakozásokkal jönnek, mintha egy Pécs–Sopron női kosárrangadóra érkeznének.

[caption id="" align="aligncenter" width="480"] Kereslet és kínálat is bőven volt a 2006-os állásbörzén, idén is nagy forgalomra számítanak (fotó: Löffler P.)
[/caption]– A napokban küldtük ki a felhívóleveleket a térség munkáltatói, illetve képzőszervei számára, amelyben kértük, hogy jelezzék aktuális munkaerőigényüket. Reményeink szerint a korábbi évekhez hasonlóan ezres nagyságrendű állásajánlat érkezik be hozzánk a börze időpontjáig – tájékoztatott az előkészületekről Hornyák István, a pécsi kirendeltség szolgáltatási osztályvezetője, a börze felelőse.

A szakember elmondta, hogy a munkaerő-piaci szervezet régiós átszervezése kapcsán idén markánsabban jelennek meg a börzén a szomszéd megyék állásajánlatai, külön standon jelenik meg a kaposvári és a szekszárdi kirendeltség is. A külföldi elhelyezkedési lehetőségek iránti egyre növekvő igényre reagálva a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet kap a börzén az uniós állásokat kínáló, velük kapcsolatosan tájékoztató EURES stand is.

Ami az utóbbi időszakban mutatkozó munkaerőigényt illeti, abból a fémipari szakmák iránt mutatkozó keresletet lehet kiemelni. Szinte biztosan el tudnak helyezkedni a forgácsoló, CNC-esztergályos, hegesztő vagy lakatos képesítéssel rendelkező álláskeresők, hiányszakmáról lévén szó keresetük pedig akár a 300–350 ezer forintot is elérheti. Jellemző, hogy ugyanezekben a szakmákban a Budapest–Győr iparrégióban 400–600 ezer forintos fizetések is lehetségesek. Az utóbbi időszakban a megyében ugyancsak hiány mutatkozik autószerelőkből és szakácsokból is.

A börze azért is népszerű az álláskeresők körében, mert ezen a fórumon azonnal összejön a hőn áhított személyes találkozó a munkaadók képviselőjével. Az sem mellékes, hogy a rendezvényre célirányosan érkeznek olyan munkáltatói igények, amelyek általában rejtve maradnak az álláskeresők számára.

A munkaerőigényeknek csak mintegy egynegyede jelenik meg hirdetések formájában. A lapunkban felbukkanó állásajánlatok zöme ügynöki, cégképviseleti munkakörbe keres embereket. A szakképzett munkaerőt kereső igények a már említett fémipari szakmák mellett a kereskedelmi, építőipari, mezőgazdasági ágazatokból érkeznek. A megye munkaerő-piaci helyzetét jól jellemzi, hogy néhány éve megjelentek az álláskeresők hirdetései, szakképesítésük, mobilitásuk, munkára készségük kiemelésével.

Minimális esély

Sellye körzetében egy szakképesítéssel nem rendelkező, érettségizett pályakezdő fiatalnak szinte csak akkor van esélye azonnali elhelyezkedésre, ha valamilyen támogatott köz-, közcélú- vagy közhasznú foglalkoztatási programba tud bekapcsolódni.

A megyében hagyományosan az Ormánságban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, van olyan település, ahol jóformán csak a polgármesternek, a boltosnak, kocsmárosnak és a papnak van állása. Párját ritkítják a munkahelyteremtő beruházások, ezért a legtöbben segélyből, esetleg alkalmi munkából, szezonális gyógynövénygyűjtésből élnek.

Sokan ingáznak

Komló körzetében is meghaladja a megyei átlagot a munkanélküliségi ráta, itt tartják számon a második legtöbb állástalant a térségben. Az érettségizett pályakezdők számára a nők esetében a betanított munkalehetőséget nyújtó konfekcióipar, a férfiaknál pedig leginkább az építőipar jelent alternatívát.

A megyeszékhely közelsége miatt a fiatalok, de az idősebb korosztály képviselői közül is a legtöbben ebből a körzetből vállalják a napi ingázást a folyamatos munka érdekében. Ebből fakadóan, ahogy Baranya több kistérségében is, Komlón is az egyik legnagyobb foglalkoztató a pécsi székhelyű Elcoteq.

Élénk munkaerőpiac

Pécs vonzáskörzetében – bár itt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta – a legtöbb, ötezer fölötti a nyilvántartott álláskereső. Ugyanakkor, mivel a megyeszékhelyen a legélénkebb a munkaerőpiac, a kereskedelemben – például árufeltöltőként –, az elektronikai iparban, a szolgáltatói szektorban van leginkább elhelyezkedési lehetőségük azoknak a szakképzetlen fiataloknak, akik valóban dolgozni akarnak. Sokan élnek a munka melletti, szakmát adó támogatott képzésekkel, de a tapasztalatok szerint Pécsről próbálkoznak a legtöbben külföldi munkavállalással is a megye körzetei közül.

Hála a szőlőnek

Siklós térségében – elsősorban a villány–siklósi borvidéknek köszönhetően – az agrárágazat a legerősebb foglalkoztató. Komoly problémát jelent ugyanakkor, hogy a szőlőtermesztés, majd a -feldolgozás sokak számára csak időszakos munkalehetőséget jelent, nem véletlen, hogy itt visszatérően rajtakapnak feketén foglalkoztatott idénymunkásokat.

Néhány éve új alternatívát jelent a borturizmusra alapozó vendéglátás, a vendéglők, panziók lassan gyarapodó munkaerőigénye. Igazi áttörést egy olyan méretű idegenforgalmi fejlesztés hozhat, mint a tervezett siklósi váralja projekt.

Oázis a sivatagban

Harkány egy önálló sziget a megye munkaerőpiacán. Bár a kisváros a nem a legjobb foglalkoztatási helyzetű siklósi térség része, a gyógyfürdő, a ráépülő szállodaipar és a kapcsolódó szolgáltatások széles köre miatt a település speciális helyzetben van. Az idegenforgalom a szakképzetlen fiatalok számára is kínál elhelyezkedési lehetőséget, különösen abban az esetben, ha nyelvet, nyelveket beszélnek.

A szállodai fejlesztések, a sokszereplős vendéglátóipar kapcsán ezeken a területeken érdemes érettségi után is szakképesítést szerezni, ugyanis a piacképes szakmák hosszú távon biztos állással kecsegtetnek.

Nagyberuházás kell

Mohács körzetében az utóbbi években jelentős átalakuláson ment keresztül a munkaerőpiac. Míg másfél évtizede még az ipari termelőágazat, illetőleg a folyami teherhajózáshoz kapcsolódó kikötői szolgáltatások jelentették a legnagyobb munkalehetőséget, most nehéz helyzettel szembesülnek a szakképzetlen álláskeresők. Számukra alternatívát a hajós idegenforgalom, a rá épülő minőségi szolgáltatások erősödése jelent. A körzet számára kulcskérdés egy-egy nagy termelőberuházás lekötése. Pécs után ebből a térségből próbálnak legtöbben külföldön munkát vállalni a fiatalok közül.

A megyében hagyományosan az Ormánságban a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, van olyan település, ahol jóformán csak a polgármesternek, a boltosnak, kocsmárosnak és a papnak van állása. Párját ritkítják a munkahelyteremtő beruházások, ezért a legtöbben segélyből, esetleg alkalmi munkából, szezonális gyógynövénygyűjtésből élnek. Sokan ingáznak Komló körzetében is meghaladja a megyei átlagot a munkanélküliségi ráta, itt tartják számon a második legtöbb állástalant a térségben. Az érettségizett pályakezdők számára a nők esetében a betanított munkalehetőséget nyújtó konfekcióipar, a férfiaknál pedig leginkább az építőipar jelent alternatívát.

A megyeszékhely közelsége miatt a fiatalok, de az idősebb korosztály képviselői közül is a legtöbben ebből a körzetből vállalják a napi ingázást a folyamatos munka érdekében. Ebből fakadóan, ahogy Baranya több kistérségében is, Komlón is az egyik legnagyobb foglalkoztató a pécsi székhelyű Elcoteq. Élénk munkaerőpiac Pécs vonzáskörzetében – bár itt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta – a legtöbb, ötezer fölötti a nyilvántartott álláskereső. Ugyanakkor, mivel a megyeszékhelyen a legélénkebb a munkaerőpiac, a kereskedelemben – például árufeltöltőként –, az elektronikai iparban, a szolgáltatói szektorban van leginkább elhelyezkedési lehetőségük azoknak a szakképzetlen fiataloknak, akik valóban dolgozni akarnak. Sokan élnek a munka melletti, szakmát adó támogatott képzésekkel, de a tapasztalatok szerint Pécsről próbálkoznak a legtöbben külföldi munkavállalással is a megye körzetei közül. Hála a szőlőnek Siklós térségében – elsősorban a villány–siklósi borvidéknek köszönhetően – az agrárágazat a legerősebb foglalkoztató. Komoly problémát jelent ugyanakkor, hogy a szőlőtermesztés, majd a -feldolgozás sokak számára csak időszakos munkalehetőséget jelent, nem véletlen, hogy itt visszatérően rajtakapnak feketén foglalkoztatott idénymunkásokat.

Néhány éve új alternatívát jelent a borturizmusra alapozó vendéglátás, a vendéglők, panziók lassan gyarapodó munkaerőigénye. Igazi áttörést egy olyan méretű idegenforgalmi fejlesztés hozhat, mint a tervezett siklósi váralja projekt. Oázis a sivatagban Harkány egy önálló sziget a megye munkaerőpiacán. Bár a kisváros a nem a legjobb foglalkoztatási helyzetű siklósi térség része, a gyógyfürdő, a ráépülő szállodaipar és a kapcsolódó szolgáltatások széles köre miatt a település speciális helyzetben van. Az idegenforgalom a szakképzetlen fiatalok számára is kínál elhelyezkedési lehetőséget, különösen abban az esetben, ha nyelvet, nyelveket beszélnek.

A szállodai fejlesztések, a sokszereplős vendéglátóipar kapcsán ezeken a területeken érdemes érettségi után is szakképesítést szerezni, ugyanis a piacképes szakmák hosszú távon biztos állással kecsegtetnek. Nagyberuházás kell Mohács körzetében az utóbbi években jelentős átalakuláson ment keresztül a munkaerőpiac. Míg másfél évtizede még az ipari termelőágazat, illetőleg a folyami teherhajózáshoz kapcsolódó kikötői szolgáltatások jelentették a legnagyobb munkalehetőséget, most nehéz helyzettel szembesülnek a szakképzetlen álláskeresők. Számukra alternatívát a hajós idegenforgalom, a rá épülő minőségi szolgáltatások erősödése jelent. A körzet számára kulcskérdés egy-egy nagy termelőberuházás lekötése. Pécs után ebből a térségből próbálnak legtöbben külföldön munkát vállalni a fiatalok közül. Kereslet és kínálat is bőven volt a 2006-os állásbörzén, idén is nagy forgalomra számítanak (fotó: Löffler P.) -->

Címkék#Elcoteq

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!