Gazdaság

2011.11.17. 07:29

Visszatérhetnek Kínából a vállalatok

A feldolgozóipar, azon belül a kesztyűkészítés és a konfekcióágazat lehet a megye munkaerőpiacának egyik meghatározó mentsvára az Elcoteq csődje után.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az elmúlt évtizedben tömegesen Kínába telepített termelőmunka visszaáramlásában bízhat az ország, de a megye is.

A visszatérés lehetősége az Elcoteq válsága, dolgozóinak tömeges elbocsátása kapcsán kapott nyilvánosságot, ugyanis az egyik legnagyobb múltú pécsi iparág, a kesztyűs ágazat jelentkezett be szinte azonnal munkaerőigénnyel.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tömegtermelés egy kínai gyárban – ott is növekednek a költségek
[/caption]

– Az ágazat, de konkrétan cégünk, az OK Magyar Kesztyű KV is folyamatos munkaerőhiánnyal küzd. Pécsett a kis szériás, de magas minőségű gyártást visszük hagyományosan. Ugyanakkor cégünk is szembesül a kínai tömegtermelés drágulásával, és ahogy más, nagy élőmunkaerő-igényes ágazatok szereplőit, úgy bennünket is foglalkoztat a versenyelőny megtalálása újra itthon, de más országokban is. Sokan Vietnamban, Indiában próbálkoznak, mi egyenesen Afrika felé nyitunk – mondta a jelenségről dr. Síkfői Katalin cégvezető. 

De mi állhat a jelenség hátterében? A pécsi kesztyűkészítés meghatározó részben exportpiacokra irányul. Az ágazat cégei még a szocialista tömeggyártás után is öszszességében nagyfoglalkoztatónak számítottak, egészen az ezredfordulóig. Akkor indult az új trend, hogy a nagyszériás termékek készítését a gyártók Kínába telepítették át. Most fordulhat az irány.

------------------------------------------------------------
Ön bízik benne, hogy más ágazatok is visszatérnek Kínából? Szavazzon a középső hasábban!
------------------------------------------------------------

– Nem minőségi okok állnak a háttérben – fogalmaz felvetésünkre dr. Síkfői Katalin, az OK Magyar Kesztyű KV igazgatója. – Kínában az utóbbi időszakban jelentősen megnövekedtek a termelési költségek. Az inflációs nyomás hatására emelkedtek a bérek, azok költségei (a korábbi 1:7 arány 1:4-re módosult), csökkentek a kedvezmények, ugyanakkor növekedtek a vámterhek.

Mindez együttesen csökkentette a kínai termelés versenyelőnyét, mindenekelőtt a nagy élőmunkaigényes ágazatokban. Több gyártó mozdult más távol-keleti országok, India irányába, cégünk ezt a lépcsőt kihagyva Afrikában alakítja ki új bázisát, s ezzel párhuzamosan Pécsett is bővítjük a létszámot.

Emelkedő költségek

Nem a kesztyűipar az egyetlen, amelyikben tapasztalható a kínai tömeggyártás árelőnyének fogyatkozása. A közelmúltban az egyik legnagyobb francia extrémsport-ruházati cég hozta vissza Nyugat-Magyarországra a nyolc-tíz évvel korábban számára dolgozó üzemekbe teljes megrendelésállományát.

A  háttérben a kínai gyártási összetevők emelkedése mellett szerepet játszott az is, hogy az üzemanyagárak világszintű emelkedésével a szállítási költségek drágulása is a piachoz közelebbi gyártóhelyeket kíván.

<!-- Visszatérhetnek Kínából a vállalatok A feldolgozóipar, azon belül a kesztyűkészítés és a konfekcióágazat lehet a megye munkaerőpiacának egyik meghatározó mentsvára az Elcoteq csődje után. Kaszás Endre (Dunántúli Napló) Tömegtermelés egy kínai gyárban – ott is növekednek a költségek Kattintsan a nagyobb méretért! -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!