Világzene

2018.07.10. 06:44

Több ezren énekeltek a Kerekes Banddel

Ethno funkra és a csángó boogie-ra táncolt a tömeg az elmúlt hétvégén Kazahsztán fővárosában. A Kerekes Band az ázsiai ország egyik legnagyobb világzenei fesztiválja, a Spirit of Astana fellépőjeként egy kazah népdalt is eljátszott a közönségnek.

Három napig nemcsak Kazahsztán, hanem a világzene fővárosa volt Asztana. A Spirit of Astana elnevezésű fesztiválon ugyanis Ázsia, Afrika, Amerika és Európa legjobb zenekarai váltották egymást a színpadon, olyan fellépőkkel, mint Habib Koite, Dirtwire vagy a BabaZula. A szombati nap kiemelt fellépője a Kerekes Band volt – áll a zenekar sajtóközleményében.

„Ilyen barátsággal és szeretettel még sehol sem találkoztunk a világban. (...) A közönség végig együtt élt a zenénkkel, mégis

a legfelemelőbb az volt, amikor az erre az alkalomra megtanult kazah dalba belekezdtünk. Csodálatos érzés volt, ahogy az egész tér énekelte.

A dal annyira szervesen kötődik a magyar zenei hagyományokhoz, hogy úgy döntöttünk, ezentúl a magyarországi koncertprogramjainkba is bekerül”

– meséli Fehér Zsombor, aki egy megismételhetetlen zenei találkozást is köszönhet Kazahsztánnak.

„Minden este voltak közös zenélések a fellépő zenekarok tagjaival. Az egyik este egy baskír és egy ír zenésszel improvizáltunk együtt egy magyar népdal, a Felszállott a páva dallamára, tökéletes harmóniában.

Ez az alkalom bebizonyította, hogy 8000 kilométernyi távolság is áthidalható a furulyazenével.

Egy baskír kurajos, egy ír fuvolás és egy magyar hosszi furugla (hosszú furulya) szólalt meg egyszerre.”

A Kerekes Band Kazahsztán után Németországba utazik az ulmi Internationales DonauFestre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában