Jó tudni

2022.06.29. 05:00

Így lehet kibírni a 40 fokos hőséget

Beköszöntött a forróság, és a trópusi meleg megviseli a szervezetet. Különösen az idősek és a krónikus betegségben szenvedők vannak veszélyben, ezért rájuk fokozottan vigyázzunk.

Tombol a hőség Magyarországon. Nem csoda tehát, hogy életbe lépett az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriasztás, amely csütörtök éjfélig tart. Ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 fokot. A kánikula minden szervezet számára megterhelő, legyen az idős vagy fiatal. A 70 év feletti korosztályra, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre fokozottan kell figyelnünk, mert ők viselik a legnehezebben a hőséget — derül ki a Bors cikkéből.

Thermometer,In,The,Bright,Sun
Forrás: Shutterstock

"Krónikus betegség alatt a cukorbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat és a magas vérnyomást értem. Ha az érintett kategóriába tartozók bármilyen szokatlan panaszt észlelnek magukon, akkor minél hamarabb vegyék fel a kapcsolatot az orvossal, aki útba tud minket igazítani, hogy hova is forduljunk a problémánkkal" – mondta a Borsnak Bense Tamás belgyógyász.

Érdemes ilyenkor gyakrabban vérnyomást mérni, illetve konzultálni az orvossal a gyógyszerek szedéséről. A pollenallergia is tombol, figyeljünk oda tehát arra, hogy rendszeresen szedjük az előírt tablettákat.

"Nem szabad megfeledkeznünk a kellő folyadékbevitelről sem. A legalkalmasabb erre a szoba-hőmérsékletű víz, levesek és gyümölcsök, esetleg gyümölcslevek" – figyelmeztet bennünket az orvos.

Forrás: Bors

A belgyógyász felhívta arra is a figyelmünket, hogy ha tehetjük, akkor maradjunk a hűvös lakásban. Ha mindenképp szeretnénk egy kicsit kimozdulni, azt reggel 9 óra előtt, vagy este 7 után tegyük. Mindenféleképpen kerüljük a fizikai megterhelést, amibe a kisebb kerti munkák is beletartoznak.

"Óriási felelősség nehezedik ilyenkor a hozzátartozókra. Gyakran nézzünk rá idős ismerőseinkre, legyen az akár szomszéd vagy családtag. Nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás. Ilyenkor ez akár életeteket is menthet" – teszi hozzá.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában