Beruházás

2022.06.29. 13:00

Varga Mihály: Magyarország biztonságát megvédeni a legfontosabb feladat

A belföldi gyártók megerősítésével a nemzetközi ellátási láncok akadozását is ellensúlyozni lehet – mondta a pénzügyminiszter.

A nemzetközi bizonytalanságok közepette a legfontosabb feladat megvédeni Magyarország biztonságát – mondta a pénzügyminiszter szerdán Halászteleken, a Molar Chemicals Kft. beruházásátadó sajtóeseményén.

Varga Mihály szerint nem szabad a magyar érdekekkel ellentétes konfliktusokat vállalni, mert az országnak az az érdeke, hogy béke legyen, és a „józan ész hasson Európára”. A bizonytalanságok a 2023-as költségvetés tervezését is befolyásolják, a kormány ezért a gazdaság működőképességének megőrzésére, a beruházások folytatására, az ellátásbiztonság fenntartására törekszik – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország versenyképessége 2010 óta sokat javult, a gazdasági önállóság pedig akkor is fontos szempont lenne, ha az elmúlt években nem kellett volna szembesülni világjárvánnyal.

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy mindenben külföldi beszállítóktól függjön, hiszen 2 éve bizonyossá vált, hogy a kedvezőtlen körülmények a legszükségesebb termékek beszerzését is ellehetetleníthetik – fogalmazott a pénzügyminiszter.

A belföldi gyártók megerősítésével a nemzetközi ellátási láncok akadozását is ellensúlyozni lehet – indokolta Varga Mihály a Molar Chemicals Kft.-nek megítélt támogatást, amely az Egészségipari támogatási program (ETP) keretéből 700 millió forinttal járul hozzá a vállalat csaknem 900 millió forintos beruházásához.

A program 57 cég 83 fejlesztéséhez járult hozzá 68 helyszínen, és csaknem 5700 munkahely létrejöttét vagy megtartását segítette, 86 milliárd forint összértékű egészségipari projekt megvalósulását támogatja 67 milliárd forinttal.

A Molar Chemicals Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új raktáruk mellett bővítették a gyártási kapacitásaikat, és a legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel az üzemet. A beruházási érték negyedét technikai és technológiai fejlesztésekre fordították. Pál József hozzátette, hogy a járvány idején szembesülniük kellett termelési korlátaikkal, de ma már arra készül a vállalat, hogy újabb beruházásokkal növelje a külföldi értékesítéseit.

Az 1993-ban létesült Molar Chemicals vegyszerek, gyógyszeralapanyagok, fertőtlenítőszerek gyártása mellett számos nemzetközi cég magyarországi képviseletét is ellátja. Beszámolójuk szerint 2020-ban több mint 3,3 milliárd forint, 2021-ben majdnem 2,8 milliárd forint árbevétellel zártak. A külföldi értékesítések összege csaknem 180 millió forint, illetve 135 millió forint volt. A cég az adózott eredménye 2020-ban megközelítette az 500 millió forintot, tavaly pedig a 242 millió forintot.

Az Egészségipari támogatási programot a kormány 2020 nyarán hirdette meg a világjárvány kitörésére válaszul. A Pénzügyminisztérium (PM) akkori közleménye szerint a magyar gyógyszer- és gyógyászati eszközgyártás új gyártóhelyek létrehozásával, hatékonyságuk erősítésével fejleszthető. Varga Mihály korábban úgy fogalmazott, hogy a program a járvány utáni helyzetre is felkészíti a magyar gazdaságot, hiszen olyan beruházásokat támogat, amelyek a további növekedés alapjai lehetnek.

Borítóképünkön Varga Mihály pénzügyminiszter Halászteleken, a Molar Chemicals Kft. beruházásátadó sajtóeseményén. Forrás: Facebook/Varga Mihály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában