Élelmiszerbiztonság

2023.08.12. 08:00

Nébih: számos hiányosságot találtak a street foodok ellenőrzésénél

Az országszerte vizsgált 185 street food vendéglátó-létesítménynél 14 alkalommal szabtak ki bírságot és egy létesítmény tevékenységét korlátozták; a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak a leggyakoribbak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A hatóság jelezte: több eljárás még folyamatban van, az eddig kiszabott bírságok összege meghaladja a 300 000 forintot.

A közlemény szerint 

a nyári szezonális ellenőrzések során a street food vendéglátó-létesítményeket is kiemelten ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. 

Az általános higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák mellett az alkalmazottak sok esetben érvénytelen egészségügyi kiskönyvvel dolgoztak, vagy fel sem tudták mutatni az alkalmasságukról szóló orvosi igazolást. A hiányosságok között említette a Nébih, hogy nem vezettek naprakészen minden előírt dokumentumot, hiányzott az allergénekről való tájékoztatás, a rovarok és rágcsálók irtása sem bizonyult megfelelőnek, valamint jellemző hiba volt a szakosított tárolás hiánya.

Élelmiszereket elvétve kellett csak kivonni a forgalomból, elsősorban a nyomonkövethetőség hiánya miatt. Egy súlyosabb eset fordult elő, amikor 50 kiló húst kellett megsemmisíteni egy egységnél, ugyanis megszakadt a hűtési lánc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában