ECOFIN-ülés

2024.01.16. 13:11

Varga Mihály: Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet 2024-ben (videó)

Az Európai Bizottság legutóbbi értékelése szerint Magyarország az uniós gazdasági növekedési rangsor élmezőnyében lehet ebben az évben; 2,4 százalékos növekedést jósolnak a magyar gazdaságnak, ami lényegesen meghaladja az uniós átlagot, az 1,3 százalékot – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Brüsszelben, az MTI-nek adott nyilatkozatában.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter a brüsszeli tanácskozáson

Forrás: Varga Mihály Facebook-oldala

Fotó: PENZUGYMINISZTERIUM

Varga Mihály az uniós tagországok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácskozásán vett részt a belga fővárosban. 

A tanács napirendjét ismertetve elmondta, hogy a tagországok nagy hangsúlyt fektetnek a versenyképességre, és arra törekszenek, hogy Európa növekedési pályára álljon.

A pénzügyminiszter szerint jó hír, hogy az Európai Bizottság legutóbbi gazdasági előrejelzése a magyar gazdaság 2,4 százalékos növekedését prognosztizálta 2024-re, de hozzátette, hogy a magyar kormány ennél magasabb – 3,6 százalékos –  növekedést vár.

 

 Nagyon bízunk benne, hogy mindez együtt jár majd a versenyképesség javulásával is

 – hangsúlyozta.

Ukrajna négy évre szóló 50 milliárd eurós finanszírozásával kapcsolatban a pénzügyminiszter elmondta: a magyar álláspont az, hogy az eszközt évente kellene értékelni, amelynek keretében az uniós bizottság megvizsgálja a forrásokra való igényt, illetve azok felhasználást, és ennek fényében dönt a következő évi folyósításról.

Azzal a reménnyel fejeztük be a tanácskozást, hogy február elsejei uniós csúcson, amikor végleges döntés születik az eszközről, a magyar javaslatokat is értékelni fogják. Törekedni kell arra, hogy az Európai Unió, ahogy eddig is, minden tagország számára elfogadható megoldást dolgozzon ki 

– hangoztatta Varga Mihály.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában