Kalocsa

2024.02.19. 23:32

AM: minden eszközzel megvédjük a gazdák érdekeit

A kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, és minden eszközzel megvédi az érdekeiket - jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn, Kalocsán az agrár országjárás keretében szervezett fórumon a tárca közleménye szerint.

MW

Nagy István agrárminiszter beszél az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai agrárpolitika még sohasem volt ennyire a szélsőséges zöld ideológiákkal átitatva. Ezért határozottan vissza kell utasítani azt a sértést, hogy a klímaváltozásért a gazdálkodók a felelősek. 

Brüsszel nem kockáztathatja az élelmezés-biztonságot az elhibázott intézkedéseive

l - írták. 

A miniszter elmondta a mindennapi kenyér biztosításának a feltétele a gazdálkodók kezében van, éppen ezért jár nekik a segítség és a védelem. "Ha nem óvjuk meg az uniós piacot, ha ellenőrizetlenül és kontrollálatlanul szabadítják rá az EU-ra az Ukrajnából érkezett mezőgazdasági termékeket, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek, hiszen nem csak az élelmezés-biztonság, hanem a termelők megélhetése, Európa jövője is veszélybe kerülhet. Ha a gazdák befejezik a termelést, akkor mindannyian kiszolgáltatottá válunk" - idézte a közlemény a minisztert. 

Nagy István leszögezte, 

a kormány stratégiai partnerként tekint a gazdákra, éppen ezért háromszor több forrás áll a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére, mint korábban. 

Ezt támasztja alá az is, hogy tavaly rekordnak számító, összesen több mint 1300 milliárd forint támogatáshoz jutottak hozzá a gazdálkodók. Az idei évben pedig megkezdődik annak a 2900 milliárd forintnyi vidékfejlesztési forrásnak a felhasználása a magyar vidék, az agrárium és az élelmiszer-előállítás javára, amelynek 600 milliárd forintos uniós forrását a kormány további 2300 milliárddal egészíti ki 2027-ig - emelte ki a miniszter a közlemény szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában