Bulvár-celeb

2023.08.30. 13:45

Vigyázz! Csalók küldenek levelet az energiaszolgáltató nevében

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nevében adathalász e-maileket küldözgetnek csalók.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a valótlan számlaértesítő vagy emlékeztető e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, azonban olyan fizetési oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni az ügyfelek fizetési adatait, amelyekkel később visszaélhetnek és feltörhetik akár az internetes bankfiókot is - írja a life.hu.

Az MVM nevében már nem az első alkalommal próbálják átverni a csalók az ügyfeleket. A minap emlékeztető e-maileket küldtek ki, amelyek részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, azonban olyan fizetési oldalakra vezetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni az ügyfelek fizetési adatait. A legfrissebb adathalász levelek az [email protected] címről érkeztek.

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, erről ismerhetők fel az adathalász-kísérletek:

A megtévesztő e-mailben található információk gyakran pontatlanok lehetnek. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a számla összege megfelel-e a fogyasztás alapján vártnak.
Esetenként az üzenetek helyesírási hibákat tartalmazhatnak, valamint olyan mondatokat (pl. ékezetek nélküli), amelyek magyartalanok vagy online fordítóprogrammal készültek.
A csalók által küldött próbálkozások időzítése változó lehet, ezért érdemes arra is odafigyelni, hogy a megszokott időszakban érkezett-e meg a számlaértesítés.
Az e-számla értesítők tartalmaznak egy közvetlen fizetési linket. Mielőtt rákattintanánk a bankkártyás fizetés linkjére, tartsuk az egérkurzort a hivatkozás fölé, hogy a böngésző előnézetben megjelenítse, hogy hova vezet a link - olvasható az MVM oldalán. 

Az MVM azt kéri azoktól, akik úgy vélik, hogy adathalász-támadás célpontjává váltak, hogy továbbítsák az [email protected] e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában