Büntetőeljárások

2023.12.29. 18:49

Ezek voltak az idei év legfelkavaróbb bűnügyei (videó)

A HírTV Radar című műsorában sorra vették a 2023-as év legnagyobb visszhangot kiváltó bírósági ügyeit.

MW

Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Tragikus, az egész országot megrázó bűncselekménnyel indult az év, januárban rendőrgyilkosság történt Budapesten. Az egyenruhások egy őrjöngő férfival szemben akartak intézkedni, amikor az elkövető három rendőrt megkéselt. Egyikük, Baumann Péter meghalt.  

Az egész országot megrázó rendőrgyilkosság ügyében júliusban nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt. 

Mint ismert, ez év január 12-én este több bejelentés érkezett a rendőrségre, hogy egy XI. kerületi társasházban őrjöng az egyik lakó. A férfi azt képzelte, hogy az első emeleten egy időn nő bajban van, ezért egy betonbontó kalapáccsal betörte az ajtót. Két rendőri egységet küldtek a helyszínre, akik meg is találták az elkövetőt, Sz. Szilárdot. A férfi eleinte együttműködő volt, felszólításra a nála lévő 17 cm-es tőrt is átadta az egyenruhásoknak.

A vádlott ekkor - mivel a kóros elmeállapotánál fogva úgy értékelt, hogy az élete veszélyben van - az intézkedő rendőrökre támadt, ütésekkel és rúgásokkal próbálta megakadályozni azt, hogy őt megbilincseljék és előállítsák.

Az ügyészség szerint az elkövető a rendőröket ütötte-rúgta, közben az időkapcsolós folyosóvilágítás is elsötétült. Ezt használta ki Sz. Szilárd, hogy visszaszerezze a 17 centis tőrt. Bauman Péter post humus főhadnagyot szíven szúrta, aki összeesett. Társai végtagsérüléseik ellenére a férfi után eredtek, és a Fehérvári úton, a villamosmegállónál felszólították, hogy álljon meg. Végül figyelmeztetőlövés leadása után lábon lőtték, és elfogták az elkövetőt. Baumann Péter a kórházban belehalt sérüléseibe.

A hatodik éve tartó VV Fanni-ügy is folytatódott idén a bíróságon. A vádirat szerint az egykori valóságshowszereplőt B. László 2017-ben anyagi haszonszerzés reményében gyilkolta meg. A férfi azt állítja: a lány drogozott és ivott, ezért rosszul lett, és ő elszállította Fanni alélt testét, majd átadta úgynevezett "problémamegoldóknak”. Tehát, a vádlott az eljárás során végig tagadta, hogy ő ölte volna meg a VV Fanniként ismert nőt. 

Az ügyészség szerint azonban, 

miután B. László megölte Fannit, a nő élettelen testét levitte egy Marina-parti társasház mélygarázsába, amit a biztonsági kamera rögzített is. Mint ahogy azt is, hogy elhajt a kocsijával. A lány testét ezek után eltüntette, a vádirat szerint a Dunába dobta.

Nagy közérdeklődésre számot tartó büntetőeljárás volt Gyárfás Tamás ügye is, akit azzal vádolnak, hogy megbízást adott Portik Tamásnak, hogy ölesse meg riválisát, Fenyő Jánost. A médiacézárt 1997. február 11-én a Margit utcában lelőtték. A bérgyilkosságért jogerősen Jozef Rohácot ítélték el, ám a felbujtó személye sokáig nem volt ismert. 

Az ügyész Portik Tamásra életfogytilgalni fegyházbüntetést, Gyárfás Tamásra legalább 12 évet kért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában