Dankó Rádió Díj 2023

2023.12.21. 23:30

Idén először adott át elismeréseket a magyar zene rádiója

Összesen hat kategóriában, magyarnóta, cigányzene, operett-előadó, népzene és két előadói műfajban osztották ki a Dankó Rádió Díjait csütörtökön a Magyar Zene Házában. A hagyományteremtő céllal létrehozott díjakat egy nagyszabású gálaműsor keretében hirdették ki, a Dankó Gála díjkiosztója december 31-én a Dunán lesz látható – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel.

MW

Kállay Bori színművész énekel, miután átvette a Dankó Rádió operett-előadói díját a Dankó Gálán a Magyar Zene Házában 2023. december 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A több mint egy évtizede alapított Dankó Rádió, bár zenei kínálatában sokat változott, küldetése változatlan maradt; a magyar zene népszerűsítése és ápolása, a hagyományos zenei stílusok őrzése. Az idén először életre hívott Dankó Rádió Díj is ezt a célt támogatja – tartalmazza az összegzés.

SÁRKÖZY Lajos
Ifj. Sárközy Lajos hegedűművész, prímás, miután átvette a Dankó Rádió cigányzenei díját  a Dankó Gálán a Magyar Zene Házában 2023. december 21-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

„A muzsika mellett a +Dankó család+ tagjaira irányítjuk a reflektorfényt. A műsorok alkotóira és az előadókra, akik nap nap után elhivatottan, örömmel és magas szakmai színvonalon végzik munkájukat. Művészeinkre, muzsikusainkra, énekeseinkre: hiszen az, hogy a népdal, a magyarnóta, az operett a zenei divatok forgatagában életben maradtak és a Dankó rádióban is hallhatók  – nekik köszönhető. Szívük-lelkük benne van minden felcsendülő hangban, rendkívüli tehetséggel, példás szakmai alázattal és óriási zenei tudással szolgálják a publikumot. Küldetésüknek tekintik, hogy átörökítsék azokat az értékeket, amelyeket ezek a dallamok hordoznak” – idézi a közlemény Altorjai Anitának, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának a díjátadón elhangzott szavait.

A Dankó Rádió által alapított díjak közül az életműdíjat Bokor János, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett magyarnóta-énekes érdemelte ki öt évtizedes munkásságával. A magyarnóta díjat Hatvani Kiss Gyöngyi nótaénekes kapta, aki szintén több évtizede szórakoztatja a színpadon a közönséget. A népzenei díjat a műfaj kiválósága, a Népművészet Ifjú Mestere címmel és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett népzenész, Jánosi András kapta. A cigányzenei díjat az estét zenekarával végig kísérő, számos rangos díjjal kitüntetett ifj. Sárközy Lajos hegedű virtuóznak ítélte oda a Dankó Rádió kuratóriuma. Az operett-előadói díjban a széles körben elismert előadóművész, Kállay Bori, az előadói díjban a Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője, Pál István Szalonna részesült.

PELLER Károly; SZENDY Szilvi
Szendy Szilvia és Peller Károly énekel a Dankó Gálán, a Dankó Rádió díjátadóján a Magyar Zene Házában 2023. december 21-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

„Díjat kapni jó dolog, de díjat átadni talán még nagyobb boldogság. A Dankó Rádió által alapított elismerések átadása koronázza meg sikeres évünket. Amikor rádiónk napi műsorok révén igekszik hozzájárulni e műfajok népszerűsítéséhez, nem feledkezhetünk meg azokról a művészekről sem, akik tehetségük felelősségét felismerve életüket szánták művészetük kiteljesítésére a magyar dalos kedv és zenei tradíció fenntartására!” – mondta el a gálán tartott beszédében Eredics Gábor csatornaigazgató.

A Dankó Gálát és Dankó Díjátadót az év utolsó napján, december 31-én 18:00-tól a Dankó Rádió, 19:50-től a Duna tűzi műsorára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában