baranyai körkép

2019.01.11. 11:30

Hétköznapjainkba is berepültek a drónok, már életet is mentettek

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző drónok, avagy hivatalos néven: a pilóta nélküli, távirányított, repülni képes eszközök.

Tóth Viktória

A távirányítással működő drónok elterjedésének oka nyilvánvaló, az egyszerűbbek – hobbi eszközök – már tízezer forint körüli összegért beszerezhetőek. Használatuk sem túl bonyolult, pár óra alatt bárki elsajátíthatja a reptetéshez szükséges főbb tudnivalókat. Azt azonban nem árt hangsúlyozni, a kütyük üzemeltetése számos veszélyt hordoz magában.

Mivel több ezer drón járja a magyar légteret és még nincs érvényben birtoklásukkal, üzemeltetésükkel kapcsolatos jogszabály, jelenlegi használatukhoz – legyen az akár filmforgatás, mezőgazdasági és erdőterületi felmérés, vadszámlálás, utak és vezetékek ellenőrzése, tájépítészet vagy akár látványtervezés céljából – a légügyi hatóság engedélye és felelősségbiztosítás szükséges. Az adminisztrációról és az engedély beszerzéséről 30 napra előre kell gondoskodni.

A drón, mint fénykép készítéshez használható eszköz a fotósok körében is egyre népszerűbb, a technikai fejlődésnek köszönhetően ugyanis már elérhetőek a nagyon jó képminőséggel rendelkező drónok is. Mint azt Kurdi József fotós lapunk kérdésére elmondta, az interneten sok drónnal készített képpel találkozott, melyek nagyon megtetszettek neki, ez meghozta a kedvét, így a közelmúltban saját eszközt vásárolt. Véleménye szerint ebből a magasabb perspektívából más szemszögből lehet megmutatni olyan témákat, melyeket már mindenki ismer. Ő nem csak fényképet készít majd az eszközzel, úgynevezett imázsfilmeket szeretne gyártani baranyai falvakról és tavakról.

A drónok reptetésének veszélyességére jó példa lehet egy megyénkben történt eset is. Különleges látványban volt része ugyanis azoknak, akik december közepén Sátorhely és Mohács között autóztak éppen akkor, mikor a vonuló szarvasok úgy döntöttek: keresztezik az autóutat. Mint az később kiderült, a nem mindennapi pillanatokról készült egy felvétel a levegőből, drón használatával. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Mályi Természetvédelmi Egyesület az eset kapcsán közös közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a szarvascsorda viselkedése egyértelműen valamiféle emberi zavaró tényezőben – drón használatában – keresendő.

Életet is mentett a kis szerkezet

Egy csendes-óceáni kis szigeten élő kisbaba drónnal szállított vakcinát kapott. A gyógyszert hegyeken keresztül juttatták el, máskülönben csak több órányi utazással lehetett volna elérni a gyermekhez. A kutatók transzplantálásra váró szervet is próbálnak drónnal eljuttatni egyik pontból a másikba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában