finom falatok

2019.03.01. 07:00

A sütés-főzés helyett a vendéglőt választjuk

Gyors ütemben nőtt a vendéglátóhelyek forgalma az elmúlt években. Sokan választják a kényelmet az otthoni főzés helyett, még ha így többet is kell költeni.

Mészáros Rita

Egymást érik az éttermek Pécs belvárosában, amelyeket egyre többen keresnek fel. Egy hétköznap, a déli órákban azt tapasztaltuk, sokan térnek be valamelyik vendéglátóhelyre ebédelni.

– Csak nemrég nyitottunk, de már most is tapasztaljuk a forgalom növekedését – tudtuk meg egy pécsi vendéglátóstól. – A legtöbben a déli és esti időszakban térnek be.

Sok étterem menüajánlatokkal várja a vendégeket kora délután. A kedvező árú ebéd miatt pedig leginkább a közelben dolgozók ugranak be. Az esti időszakban megváltozik a vendégkör, főként fiatalokkal telnek meg a belvárosi helyek, akik nem annyira az ételeket, inkább a különböző italokat, koktélokat keresik.

A szakemberek azt is elárulták, hogy a vendégek többsége magyar, de az egyetemen tanuló külföldi diákok is szívesen látogatják a pécsi éttermeket, bárokat. Jellemző, hogy a jeles alkalmakat, születésnapokat az éttermekben ünneplik meg az emberek, amire készülnek is, előre lefoglalják az asztalt. Mások viszont csak egyszer-egyszer térnek be, mert éppen útba esik a hely.

A vendéglátósok tapasztalatait, miszerint jelentősen nőtt a vendéglők forgalma az utóbbi években, alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal adatai is. A fogyasztás 2010 és 2017 között csaknem tízezer forinttal nőtt a Dél-dunántúli régióban, egyre több pénzt költünk el a vendéglátóhelyeken. A legfrissebb adatok szerint éves szinten 29 130 forintot hagyunk ott az éttermekben.

Annak ellenére, hogy többet fogyasztunk a vendéglőkben, az egységek száma csökkent az elmúlt években. Öt éve még jóval több mint kétezer hely működött Baranya megyében, tavaly ez a szám már csak 1900 körül volt.

Amíg a vendéglők forgalma gyors ütemben nőtt, az élelmiszerboltoknál már sokkal szerényebb forgalomnövekedés tapasztalható. Vagyis ahelyett, hogy otthon főznénk meg a vacsorát, inkább étteremben fogyasztunk.

Mindezek mellett a turizmus fellendülése is hozzájárulhatott a vendéglátóhelyek forgalmának növekedéséhez, hiszen ha egy család nyaralni megy, jellemzően nem magára főz, hanem az éttermet választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában