mozgáskultúra

2020.08.12. 11:29

Továbbra is Pécs a hazai break egyik fellegvára

Olimpiai sportág lesz 2024-től a breaktánc, így nem meglepő, hogy nagy az érdeklődés iránta.

Zs. J.

Több száz ember csodálja meg hétvégenként, pénteken és szombaton este hét órától a tucatnál is több breaktáncos produkcióját a pécsi Széchényi téren.

– A pécsi breaktánc a 2010-es évektől éli újabb reneszánszát, mikor Pécs Európai Kulturális Főváros lett. Az akkori városvezetés engedélyezte, hogy fellépjünk a téren és szórakoztassuk a turistákat, a helyieket. Mondhatnák, attrakció lettünk a városban – közölte Filkóházi Zoltán, aki 35 éve van a pályán, egyben ő a Magyar Breaktánc Szövetség elnöke, és 1993-ban elnyerte Svájcban a világbajnoki címet is. – Pécsi vagyok, úgy gondolom kijelenthetem, Pécs a hazai breaktánc egyik fellegvára. A város minden kulturális műfajt befogad, a pécsiek érdeklődőek, nyitottak a zene, színház, tánc iránt.

A pécsi break első generációja az 1980-as évek közepén bontogatta szárnyait. Akkoriban is a Széchényi téren, a volt Centrum Áruház előtt léptek fel. Nemcsak egyéniben értek el sikereket, hanem a 90-es években egy remek kis csapatot is összehoztak, az Enemy Squadot, ami megnyerte a „Ki mit tud?”-ot, európai és világversenyeken is kiválóan szerepelt. Az Enemy Squadot a pécsiek mellett szombathelyi és fővárosi csapattagok alkották.

– A most fellépő táncosok csaknem fele külföldön keresi kenyerét előadóművészként, például Amszterdamban, Dublinban. A különbség az, hogy míg itthon ebből nem lehet megélni, addig ezekben a városokban igen – tette hozzá Filkóházi Zoltán.

A pécsi breakesek az Apácai Csere János Művelődési Házban gyakoroltak a koronavírus előtt, ám a járvány az ő helyzetüket is megnehezítette. Sokáig nem gyakorolhattak a megszokott helyen, ugyanis az zárva tartott. Ám nem adták fel, mostanában szabadtéren, magánházaknál, barátoknál gyakorolnak. Mint megtudtuk, nemcsak a Széchényi téren lépnek fel, hanem az ország más városába is hívják őket, sőt szerepeltek videóklipekben és filmekben is.

Aki szeretne csatlakozni hozzájuk az interneten a Pécs Breakersnél megteheti, vagy személyesen hétvégeken a Széchenyi téren. Egyre nagyobb az érdeklődés, ugyanis 2024-től a breaktánc is olimpiai sportág lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában