az akrobatika mindenkié

2020.10.04. 07:00

Pellérden gyakorolnak a jövő nindzsái Horgas Péterrel

A dobócsillag nem kerül elő, sőt, a fekete ruhát is a melegítő váltja fel. Horgas Péter mesélt a Ninjapadlásról.

BZS

Horgas Pétert, a 2017-es Ninja Warrior döntősét már nem kell bemutatnunk. Most arról mesélt nekünk, hogyan alakult meg a hely, ahol a gyerekek a szaltó-egyszeregyet tanulhatják. Azt a fajta mozgásszabadságot szeretné megadni a fiataloknak, amit ő is hiányolt régen. Sokáig nem találta a hozzá legközelebb álló sportot, sok volt a szabály, nem volt elég kötetlen. Ekkor találta meg a parkour-t, amiben rengeteg sikert ért el. Munkája során artista iskolában tanított, a Rippel fivérekkel dolgozott, aztán eljött az idő, hogy újra a saját útját járja.

Először iskolákban, edzőtermekben próbálta megálmodni a parkour mennyországot, de az intézményekben tartott tanítási szünetek, illetve az extrém sport hallatán bezáródó ajtók nem könnyítették meg a dolgát. Szülei segítségével a házuk garázsának tetőterét építette át, s így született meg a Ninjapadlás.

Sosem gondolta volna, hogy Pellérden, egy kis baranyai településen ekkora sikereket érhet el egy ilyen ritka sportág.

2018 novemberében kezdeti kíváncsisággal tartotta meg a nyitó versenyt, ami már akkor meglepően nagy érdeklődést váltott ki. A mindössze 50 négyzetméteres teremben 70 ember, ebből 40 versenyző várta, hogy megmérettessen.

Az azóta is töretlen sikereknek örvendő terem elsősorban a gyerekeket várja, akik fiatal koruk miatt nem juthatnak be crossfitt- , vagy konditermekbe, hiába az lenne számukra a testhez álló közeg a sportolásra. Saját kategóriájában is egyedülálló, ugyanis még az ehhez hasonló termek többségébe sem engednek be 16 éven aluli gyerekeket szülői beleegyezéssel sem. Ezért lett Horgas Péter első számú célcsoportja az általános iskolás korosztály, de ma már az ovisoknak és az idősebbeknek is kínál edzésformákat.

Vezetett, korosztályokra bontott csoportos foglalkozásaira 14 környező településről érkeznek gyerekek.

A leginkább izgalmas játszótérre hasonlító teremben kötetlenül tudnak tigrisbukfencet gyakorolni, vagy a ritmikus gimnasztika egyes elemeit finomítani. Nem ritka a felnőttek érdeklődése sem, vannak akik alakformálás céljából keresik fel az extrém pályát, esetleg a legutóbbi Jackie Chan filmben látott hátraszaltót szeretnék előadni a legközelebbi családi összejövetelen.

A jelenlegi helyzetben kiemelt higiéniai felkészüléssel, egyszerre maximum 8 fő gyakorolhatja a nindzsa létet a kezdőtől a haladóig. A parkour szerelmesei inspirálódhatnak akár az internetről is, itt megkapják a segítséget a megvalósításhoz, hiszen Horgas Péter szívesen szembeszáll a gravitációval.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában