gyógynövények a természetben

2020.11.28. 20:00

Egészségünkre is jó hatással lehetnek az őszi erdő kincsei

Megyénkben számos gyógynövény megterem vadon, így például a csipkebogyó, a kamilla, a kökény, a bodza vagy a hárs. A járványhelyzetben és az őszi-téli náthás időszakban is sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében a termések fogyasztásával.

Tóth Viktória

20200519 Algyő Ezerjófű egyesület gyógynövénykertje. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: Berek Ágota az egyesület elnöke kamillát szárít.

Fotó: Frank Yvette

Ősszel gyűjtjük például a csipkebogyót, a galagonyát vagy a bodzabogyót. Találhatunk még ilyenkor kökényt, madárberkenyét is. Ezek fogyasztása kiváló a betegségmegelőzésre, sőt még az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések estén is. A gyógynövények egy részét feldolgozzák, például illóolajokat vagy teafüvet állítanak elő belőlük.

A kökény immunrendszert erősítő gyógynövény, hashajtó és vízhajtó hatása miatt vértisztító Kneipp-kúrák alapja, bogyóiból lekvár vagy gyümölcslé készíthető. A madárberkenye jó C-vitamin-pótló, frissen fogyasztva hashajtó és vizelethajtó hatású, míg lekvárként inkább a hasmenés ellen hat. A fekete bodza a veseműködést szabályozza, a bogyókból lekvár, szörp és bor is készülhet.

Az egyik legnépszerűbb gyógynövény kétségkívül a csipkebogyó, mely magas C-vitamin-tartalmánál fogva népszerű.

Termésének színe az éretlen narancssárgától a túlérett mélyvörösig változik. Készülhet belőle önmagában vagy más gyógynövényekkel keverve étrend-kiegészítő, vitaminkészítmény is. S sokan dolgozzák fel lekvárnak a bogyókat. Ehhez a megmosott termés mindkét végét le kell vágni, majd egy lábasban felönteni annyi vízzel ami éppen ellepi, majd puhára főzni. Ezután következhet a passzírozás, majd a cukorral történő újrafőzés. Ha elkészült, merhetjük is a felforrósított üvegekbe.

Ha mi is gyógynövénygyűjtésre szánjuk el magunkat, először érdemes tájékozódunk, melyik növényt hol érdemes keresnünk.

Tartsuk szem előtt, hogy autóút vagy vélhetően permetezőszerekkel kezelt szántóföld mellett ne gyűjtsünk gyógynövényeket. Akkor járunk a legjobban, ha napos időt választunk a szedésre, ugyanis az esős időben gyűjtött növények magukba szívják a nedvességet. S gondoskodjunk arról is, hogy csak annyi növényt szedjünk, amennyi feltétlenül szükséges.

Nem árt tisztában lenni a szabállyal

S hogy lehet-e értékesítésre is szedni a különféle növényeket? A törvény szerint állami erdészet kezelésében álló, de nem védett természeti státusszal rendelkező területen személyenként és naponta legfeljebb két kilogramm gyógynövény szedhető, engedély ilyen esetben nem szükséges. Ám kereskedelmi forgalomba nem hozható a begyűjtött termés.

A Mecsek legismertebb gyógynövénye a medvehagyma, ezt a szabályt a szedése kapcsán már ismerhetjük, de ez a többi gyógyhatású növény esetében is él. Kereskedelmi célra gyűjteni csak engedéllyel szabad, amit az erdő vagy terület kezelőjétől, tulajdonosától kell kérni. Védett természeti területen pedig még a két kilót meg nem haladó mennyiség esetén is engedélyt kell kérni a területileg illetékes természetvédelmi hatóságtól. Aki bármelyik szabályt megszegi, az ellen az állami természetvédelmi őrök intézkedhetnek, az engedély nélkül gyűjtőket helyszíni bírsággal, szabálysértési feljelentéssel szankcionálhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában