gyógyító dallam

2021.08.20. 18:10

A zeneterápiát egyre több helyen alkalmazzák a kezeléseknél

A zenéről éppen azért nem egyszerű írni, mert szavak formájába kell önteni azokat az érzéseket, amik sok esetben pont, hogy szavak nélkül érezhetők át. A zene varázsa és ereje éppen ebben lakozik: szavak nélkül tud gondolatokat ébreszteni.

F. Sz.

Fotó: Michael Prince

A fenti gondolatok gyakorta előkerülnek különféle fejlesztések, terápiák esetén is – a zene gyógyító erejében ráadásul egyre többen komolyan hisznek.

Dr. Kanizsai Melinda orvos, zeneterapeuta, a Mosoly Alapítvány munkatársa a Pécsi Tudományegyetem Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Tanszékén és az Onkolhematológia Osztályon is tart csoportos és egyéni terápiákat.

– A zenét a mindennapokban tudattalanul is alkalmazzuk, amikor zenét hallgatunk. Hol csak saját magunk szórakoztatására, hol azért, mert így jobban mennek a dolgok, amiket épp csinálunk – mondta el lapunknak Kanizsai Melinda. – Zeneterápiáról akkor beszélünk, ha a zenét eszközként alkalmazzuk terápiás céllal, és a folyamatban képzett zeneterapeuta irányítja-alakítja a folyamatot.

A doktornő elmondása alapján a terápiának számos felhasználási területe van, újszülött kortól egészen az idős korosztályig alkalmazzák kórházi osztályokon, családsegítő központokban, iskolákban és óvodákban, de megtalálható a börtönökben is a börtönpszichiátria részeként. A terápia fő célja lehet a megelőzés, a gyógyítás és a rehabilitáció.

– Ha nincs még kialakult betegség, akkor a megelőzés a cél, az önismeret, önfejlesztés. Ha már van valamilyen kórkép, akkor annak megfelelően a kezelés, a gyógyítás. A harmadik nagy terület a rehabilitáció, amikor már meglévő maradványtünetek, károsodások enyhítése, a folyamat lassítása vagy megállítása a cél – mondta Kanizsai Melinda.

Akár Alzheimer-kórosokon is segíthet

A zeneterápia hatásait számos kutatásban vizsgálták, többek között Alzheimer-betegségben, Parkinson-kórban szenvedőknél, autisták körében, daganatos betegségek kezelésében is, de azt is megfigyelték, hogy milyen hatásokkal bír a stressz­kezelésben, az immunrendszer erősítésében, illetve műtéti beavatkozások előtt és után. Abban az esetben, amikor valaki egy érzelmi blokk miatt képtelen a szavakkal kifejezni érzéseit, a zene segítségével újra képessé válhat arra, hogy a gondolatai és érzelmei gátlását a zene segítségével feloldja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában