Végre jó kezekben!

2022.01.13. 19:17

Két emut mentett meg az éhhaláltól a MancsRanch

Tavaly novemberben hívta egy fiatal nő a pécsi MancsRanch vezetőjét, Fejes Rózsát, hogy két emut kellene megmenteni, amelyek nagyon rossz állapotban vannak. Az állatparadicsom évek óta működik Pécsen, több állatnak ad otthont, például egy minnesotai törpemalacnak és egy shetlandi póninak.

Zsigmond J.

Forrás: L.P.

Fotó: L.P.

– Soha nem akartam emut tartani, mert túl nagyok, és nem a legszebbek – mondta lapunknak Fejes Rózsa. 
Mikor felhívták, megpróbált rögtön segíteni. Több állatkertet is megkeresett, de egyik sem fogadta be őket. Ekkor döntött úgy, hogy elviszi a MancsRanch­ra a két emut, amelyek sanyarú életet éltek a Mecsek-oldalon. A pécsi állatkerttől kapott egy vadállatszállítót, amiben biztonságosan szállíthatók a nagytestű futómadarak. 

A két madár történetéről annyit sikerült megtudnunk, hogy egy férfi korábban két emutojást vásárolt. Otthon fabrikált egy keltetőgépet, és a tojásból kikeltek a madarak. A férfi több állatot tartott, kecskéket, kutyákat, de nem foglalkozott velük, sok állat éhen pusztult. A férfi börtönbe került, így a kikelt emuknak nem volt mit enniük. Egy közelben élő idősebb nőnek köszönhetik, hogy életben maradtak, ugyanis ha volt rá lehetősége, megetette őket. Múlt év végén a területet eladták, az emuknak költözniük kellett. Ekkor hívta fel az idős nő unokája Fejes Rózsát. 
 

– Szörnyű körülmények között éltek az állatok. Kicsi helyen voltak összezsúfolva, nem volt hová lefeküdniük sem. Mikor elhoztuk a futómadarakat, nagyon soványak voltak. A lábuk, ami a legerősebb szokott lenni, csak csont és bőr volt – emlékezett vissza az év végi látványra a MancsRanch vezetője. 
Az emukhoz állatorvost hívott, aki megállapította, utolsó pillanatban kerültek a MancsRanch-ra. Az egyéves futómadaraknak ismerkedniük kellett az emutáppal, zöldségekkel, mert azt még soha nem kaptak. 
 

– Megszerettem őket. Barátnőmmel nevet is adtunk nekik. Csikócsőrre és Viharszárny­ra kereszteltük őket. Mivel egyedül viszem a ManschRanch-ot, többször fáj a sok emeléstől a kezem, lábam, derekam. Múltkor kint dolgoztam, mikor a fájdalomtól feljajdultam. Ekkor odafutott hozzám Csikócsőr. Testőrt játszott, azt gondolta, hogy valaki bánt, és meg kell védenie – tette hozzá Fejes Rózsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában