Támogatást kaphatnak

2022.06.28. 11:38

Ismét rengeteg diáknak okozhat örömet a Határtalanul! program

Június 10-től lehet ismét jelentkezni a Határtalanul! program idei pályázatára – jelentette be Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A népszerű vissza nem térítendő pályázatnak köszönhetően eddig mintegy félmillió magyar iskolás, gimnazista és egyetemista járt már határon túli magyarok lakta területen.

Radnai Balázs

Fotó: Nemeth Andras Peter

Az első buszok 2011. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján indultak el magyar diákokkal a határon túli magyarlakta települések felé a Határtalanul! program keretein belül. Azóta mintegy félmillió magyar fiatal utazhatott vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően szervezett utazással az elcsatolt magyar országrészekbe, ahol a programnak köszönhetően a hazai egyetemisták 78 százaléka járt ez idáig és 62 százalékuknak lett ezáltal határon túli barátja vagy ismerőse is. 

– A soron következő, 2022/2023-as tanévre is az a terv, hogy minél több tervezett kirándulás valósulhasson meg, hiszen ez a projekt az egyik legfontosabb szempont, vagyis a nemzeti összetartozás érzését és élményét erősíti – nyilatkozta Potápi Árpád János, aki egyúttal bejelentette a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” alprogramot is. 

A bejelentett új projekt keretösszege közel kétmilliárd forint, ám ha ennél több forrásra lesz szükség, akkor ezt a kormány kipótolja majd. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár emellett elárulta azt is, hogy a hetedikesek esetében a vissza nem térítendő támogatások összege ötszázezertől ötmillió forintig terjedhet. A támogatható kiadások azonban nem változtak a korábbiakhoz képest: utazásra, étkezésre, baleset-biztosításra, a programokhoz kapcsolódó költségekre, sőt még az útlevelek kiállítására is kiterjedhetnek. A megvalósítási időszak 2022. szeptember 1-től jövő év augusztus 31-éig tart, de érdemes időben benyújtani a pályázatot, mert ennek határideje július 15-e. Fontos információ azonban, hogy olyan oktatási intézmény nem pályázhat idén, amely a koronavírus idején nyert támogatásból az utazást nem valósította meg az idei beadási határidő kezdetéig. 

Követendő példa akad megyénkből is: Baranyából a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium tizedikesei öt, az Árpád Fejedelem Gimnázium kilencedikesei pedig hat napot töltöttek el Erdélyben az elmúlt héten, a Sztárai Mihály Általános Iskola hetedikesei pedig még májusban utazhattak Horvátországba a program keretein belül. 

Kétszáz pedagógus utazott Csíksomlyóra

A Határtalanul! program egyik újításának köszönhetően a diákok mellett immár tanárok is részt vehetnek tanulmányutakon, hogy megismerkedhessenek a külhoni területeken élőkkel, kapcsolatokat alakítsanak ki és a megszerzett földrajzi, történelmi, néprajzi ismereteket később az oktatói munkájukban hasznosítsák. Eddig mintegy ezer magyarországi tanár vehetett már részt tanulmány­úton a program keretében. Az idei tanévben kétszáz magyarországi pedagógus utazhatott el Pünkösdkor a csíksomlyói búcsúba. Az erdélyi utazásra a tanárok a Csíksomlyó Expressz segítségével utaztak el. A korábbi években Kárpátaljára, Erdélybe és a Vajdaságba utazhattak a magyar pedagógusok a program keretében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában