Angyalbőrben szebb az élet

2022.06.16. 17:30

Múltidéző hangulatba varázsolnak a pécsi laktanyák

H. Zs.

Szélesre tárult a nagykapu: vége a szolgálatnak, végre leszereltünk!

Komoly haderő állomásozott a megyeszékhelyen évtizedekkel ezelőtt, egy határőr és két honvédségi laktanya működött itt, amelyekben ezernél is több sorkatona és a hivatásos állomány teljesített szolgálatot. A három közül a legnagyobb a 6-os főút mentén lévő Áper laktanya volt. 

A 101. tüzérdandár jogelődje Orosházán alakult meg 1958-ban, az alakulat 1963-tól szolgált Pécsett, 1990-ben vették fel a Szigetvári Zrínyi Miklós nevet. A helyőrségben ágyútarackok voltak, de itt kapott helyet egy sorozatvető osztály is. A negyven év alatt több tízezer sorkatona vonult be ide, és húzta magára az angyalbőrt, hogy teljesítse az akkor még kötelező szolgálatot, amit sokan elvesztegetett időnek éltek meg, azonban sokan voltak azok is, akik komolyan vették a feladatok teljesítését. 

 

A technika sokat fejlődött, a ma ötvenéves egykori katonák jó része talán már a gépkarabélyt sem tudná szabályszerűen szétszerelni és megtisztítani – akkoriban ez csukott szemmel is ment –, de nem ez a fontos. Sokkal inkább az a fajta szemlélet, amitől felnőtt, és felelősségteljesebb lett az ember. 

A sorkatonaság megszűnésének évében, 2004-ben felszámolták a városban állomásozó 101. Szigetvári Zrínyi Miklós tüzérdandárt, amely a Magyar Honvédség utolsó tüzérdandárja volt. A hivatásos katonák egy része más helyőrségekbe került, sokan leszereltek, sokan pedig más munkalehetőség után néztek. 

Az Áper laktanya ma is üresen árválkodik, azonban a kertvárosban lévő egykori Bajcsy-laktanyát és az Athinay úton lévő határőrlaktanyát hasznosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában