Katonás rendben

2022.07.28. 20:00

Modern kütyük nélkül a honvédelmi táborban (galéria)

Népszerűek a Magyar Honvédség által a gyerekek számára meghirdetett nyári katonai táborok. Volt olyan időpont, ami 1,5 óra alatt betelt. 

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

 „ Már betöltötted a tizenkettedik életévedet, de még nem múltál el tizennyolc éves? Szeretsz lovagolni, közel állnak hozzád a sportok, búvárkodnál, esetleg a túlélés érdekel? Akkor a legjobb helyen jársz, a Magyar Honvédség idén is megrendezi életed legjobb nyári kalandját, a Honvédelmi tábort”, hirdette a táborokat a honvédség még februárban. És hogy mennyire népszerűek a katonai táborok mi sem jelzi jobban, amint a turnusok időpontja megjelentek a honvedelmitabor.hu oldalon, hamar beteltek, volt, ami 1,5 óra alatt. 

–  Vakáció, szabad levegő, játékos katonai jellegű feladatok, fegyelem és rengeteg nevetés. Talán röviden így lehetne összefoglalni a Komló-Mecsekjánosi táborunkat – mondta csütörtök délelőtt pécsi paintballpályán Hegedüs Norbert, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 52. Oszlányi Kornél Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsoka. – Múlt héten a nagyoknak tartottunk tábort, most a 12-15 éveseknek. Az ország minden részéről érkeztek táborlakók, Baranyából, a közeli megyékből, de vannak, akik  Budapestről, Szolnokról jöttek. A baranyai megyei területvédelmi zászlóalj idén harmadik alkalommal hirdette meg a Honvédelmi táborait. Az elsőt 2019-ben tartották, akkor az egyik táborozó lánynak annyira megtetszett a katonaság, hogy amint betöltötte a tizennyolcadik életévet, jelentkezett önkéntes területvédelmi tartalékosnak, és most már a Komló-Mecsekjánosi lovaspanzió területén kialakított katonai sátortáborban is segít.  

Mint megtudtuk, a táborban szigorú rend uralkodik. Minden reggel hat órakor ébresztővel, közös tornával kezdődik a nap. A gyerekek a tábor végére megtanulják mi a fegyelem, figyelem, precíz rend, illetve mit jelent a pajtásiasság, az összetartás, az egymásra figyelés. És hogy milyen szigor zajlik a táborban? Egy példát említettek, amint megérkeztek a gyerekek a táborba, rögtön le kellett adniuk a mobiljaikat, amit elzártak előlük. Csak este, a vacsora után kapták vissza egy rövid időre. Akkor hívhatták szüleiket, vagy a szülők őket.

– A mai éjszaka izgalmas lesz. Megpróbáljuk ellopni a hét elején a táborban felhúzott tábori zászlót, amit felváltva őriznek az őrszemek. Kíváncsian várom, sikerrel járunk-e, vagy az őrjárat elfog minket – osztotta meg lapunkkal a titkos éjszakai akciót Hegedüs Norbert zászlóaljparancsok csütörtök délelőtt. 

Azon szülők akik idén lemaradtak arról, hogy gyermekük részt vegyen a baranyai Honvédelmi táborokról, azoknak egy évet kell várniuk. Jövőre újra meghirdeti a katonai gyerektáborokat a honvédség, melyekre a foglalásokat az interneten keresztül, online tehetik meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában