Ne dőljünk be!

2022.08.06. 11:40

A magyartalan megfogalmazás gyanúra ad okot

W.K.

Fotó: Shutterstock

Adathalász e-mailekkel, sms-ekkel próbálják az ügyfelek banki adatait megszerezni illetéktelenek a Magyar Posta nevében – az utóbbi időszakban ismét megnövekedett a visszaélések száma. A hamis e-mailben vagy sms-ben általában csomag átvételéhez vagy nem létező nyereményjáték, promóció, esetleg fiktív jótékonysági akció kapcsán kérik a szállítási cím egyeztetését, illetve a díj kifizetését. 
– A levélben látható „Kattints ide”, „Fizessen online” vagy „Küldje el nekem a csomagot”, illetve hasonló feliratú linkre kattintva azonban adathalász weboldalra kerül a címzett, az itt megadott adatok pedig csalók birtokába jutnak és a bankszámlán lévő pénz is veszélybe kerülhet – figyelmeztet a Magyar Posta. Kérve, hogy aki ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg semmilyen adatot sem. 
Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail-címét, vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu-ra végződő levél) vagy telefonszámáról (06-30/344-4987) érkezett a megkeresés. 

– A Magyar Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést – hangsúlyozzák. Egyben felhívják a figyelmet, hogy ha a küldemény nyomkövetési kódot tartalmaz, a posta honlapján a kód beírásával bármikor elérhetők a hiteles szállítási információk. 
Gyanúra adhat okot, ha a kapott e-mail, vagy sms megfogalmazása magyartalan, helyesírási hibákat tartalmaz, illetve ha nem is rendeltünk csomagot, mégis arról értesítenek, hogy fizessünk a szolgáltatásért. A túl kecsegtető nyeremény – például drága telefon – ígérete mindig elővigyázatosságra ad okot. 

Ha nyereményt, vagy egyéb kedvezményes akciót ígérnek a Magyar Posta nevében, akkor kattintás előtt mindenképp érdemes tájékozódni a társaság honlapján, ahol mindig minden hivatalos és érvényes akciójuk megtalálható. Kétség vagy gyanú esetén az ügyfélszolgálatot is lehet keresni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában