Idilli környezetben tanultak

2023.03.29. 16:33

Játékos feladatokon keresztül keltik fel a gyerekek természettudományos érdeklődését

Első osztályos gyerekek lepték el a Malomvölgyi-tó partját március 29-én a Víz Világnapja alkalmából.

Cz. E.

A Pécsi Tudományegyetem I. sz. Gyakorló Általános Iskolájának tanulói az Ökobarátok Természettudományos Tehetséggondozó Műhely elnevezésű szakkör keretében megismerkedtek a víz és vízpart növény- és állatvilágával, megmérték és szűrték a tóvíz pH-értékét, lerajzolták az aktuálisan látott természeti látnivalókat, valamint ügyességi játékokon is részt vettek.

Fotós: Löffler Péter

Józsa Tímea tanító elmondta, hogy a szakkört a Nemzeti Tehetség Programon belül pályázati forrásból valósították meg, amely által az első és második osztályos gyerekeknek a természettudományos érdeklődését szeretnék felkelteni, illetve fenntarthatósági szemléletüket alakítani, formálni.

A 2020-as évtől a Nemzeti Alaptanterv szerint első és második osztályban nincs környezetismert tantárgy. A PTE intézménye viszont ökoiskolaként fontosnak tartja, hogy a zöld szemléletet minél előbb kialakítsa diákjainál.

Fotós: Löffler Péter

Az oktatási intézmény minden jeles természetvédelmi, környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódik. Októberben például a vegetarianizmus témája került náluk fókuszba, de jártak a vásárcsarnokban is, ahol a tudatos vásárlással ismerkedhettek meg a gyerekek. A Víz Világnapja pedig minden évben nagy esemény az általános iskolában.

Józsa Tímea elmondta, fontos, hogy a gyerekek minél több oldalról megismerjék a környezetet. A feladatokat játékosan építik fel, és próbálják úgy reprezentálni, hogy később otthon, a saját mindennapi életükben is tudják a kapott tudást kamatoztatni.

a20230328_vizvilagnapja_ PŽcs_LP_DN A PTE 1.sz Gyakorl— çltal‡nos Iskol‡j‡nak 1. oszt‡lyos di‡kjai az …kobar‡tok TermŽszettudom‡nyos TehetsŽggondoz— M?hely elnevezŽs? szakkšr keretŽben a Malomvšlgybe l‡togattak a V’z vil‡gnapj‡hoz f?z?d?enŽs
Fotós: Löffler Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában