Az égben járt a mini-műhold

2023.04.30. 21:56

Tényleg kilőtték a pécsiek „űrhajóját”!

A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium csapata képviselheti Magyarországot az Európai Űrügynökség CanSat műholdépítő versenyének nemzetközi döntőjében.

bama.hu

Forrás: Pécsi Janus Pannonius Gimnázium

A verseny (amelyről mi is többször írtunk) magyarországi záróeseményét Magyar Honvédség újdörögdi katonai bázisán rendezték meg. A döntőbe jutott tíz csapat által épített eszközöket rakétákkal lőtték fel, az ereszkedés közben mért adatokat pedig a versenyzők értékelték ki, majd az eredményeket angol nyelvű prezentációban mutatták be a zsűrinek.

A hazai döntőn a Janus Gimnázium öt 11.B osztályos tanulója (Illés Ágnes, Jakab Zétény, Lehőcz Judit R., Rendes Blanka és Szabó Ákos) vett részt mentortanárukkal, Dlusztus Péterrel. A versenyen saját fejlesztésű mini-műholdjuk, a MoSat kiválóan teljesített, mind az elsődleges, mind a másodlagos küldetést hibátlanul hajtotta végre, az adatok kinyerését, feldolgozását és bemutatását is sikerrel oldották meg. Teljesítményük alapján a magyarországi verseny első helyezettjeként ők vehetnek részt az európai döntőn.

A középiskolások számára meghirdetett verseny több fordulón keresztül állítja komplex kihívás elé a nevezett csapatokat. Az indulók betekintést nyerhetnek az űriparba és megtapasztalhatják, milyen érzés részt venni egy valódi űr-projektben. Minden csapat saját maga tervezi és építi meg mini-műholdját, elkészítve a szükséges angol nyelvű dokumentációs anyagokat, szoftvereket, elektronikai eszközöket. Ezeket a zsűri folyamatosan, több fordulón keresztül értékeli, a döntőbe már csak a legjobb csapatok juthatnak be.

Európa legjobb csapatainak nemzetközi megmérettetésére június végén egy ötnapos rendezvény keretében kerül majd sor. A versenyzők CanSat műholdjuk további fejlesztésével és tökéletesítésével készülnek a döntőre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában