Nagyon fontos a hidratálás

2023.07.20. 17:30

A szezonális gyümölcsök és zöldségek sokat segítenek a nyári melegben

Mint minden évszakban, így nyáron is fontos, hogy odafigyeljünk táplálkozásunkra és folyadékfogyasztásunkra. Ezzel kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetem Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet szakoktatója, Szántóri Patrícia látott el minket tanácsokkal.

Czeczon Enikő

Fotó: Kóró Anna

– Milyen tanácsokat érdemes megfogadni a forró napokra?

– Tudom, hogy a csapból is ez folyik, de elsősorban a legfontosabb a hidratálás. Mindenképp figyeljünk oda a folyadékfogyasztásra, aminek fő részét a víz tegye ki. Ha már nagyon nem csúszik a víz és nem kívánjuk, akkor fel lehet dobni szezonális gyümölcs darabokkal, akár fagyasztott gyümölccsel, mentával. A nyaralások alatt gyakran előkerülnek az alkoholos italok is, azonban ezek nem járulnak hozzá a hidratáltságunkhoz, így erre is mindenképp figyeljünk. Ügyeljünk a higiéniára, ilyenkor sokkal gyorsabban és könnyebben elszaporodnak a kórokozók, amint lehet tegyük hűtőbe a hűtést igénylő nyersanyagokat, a nagy hőségben érdemes hűtőtáskával elmenni bevásárolni, főleg ha tojást, tejet, tejtermékeket, illetve nyers húst és húskészítményeket vásárolunk.

Fotó: Kóró Anna

– Milyen zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ajánlott?

Mindenképp a hazai idényzöldségek és gyümölcsök fogyasztását részesítsük előnyben. Ha tudunk és van rá módunk érdemes eltenni az extra gyümölcsöket és zöldségeket télire, akár csak fagyasztva, de akár befőzve is. A szezonális gyümölcsök és zöldségek sokat tudnak segíteni a folyadékigényünk kielégítésében.

– Milyen ételek fogyasztása nem ajánlott? Mi a helyzet a fagyival?

Egy egészséges ember számára nincs olyan, amit ne ajánlanék, maximum mértékkel. Ha fagyit kívánunk ott is lehet már kapni magas gyümölcs tartalmú sorbeteket, amit egyébként házilag is elkészíthetünk otthon. Tulajdonképpen a sorbet alapja a gyümölcs, ezenkívül a cukorszirup, amit víz, cukor és citrom felhasználásával készítenek, ezt persze lehet helyettesíteni édesítőszerrel is. Abban az esetben, ha valakinek bármilyen betegsége van, akkor a kezelőorvosa vagy dietetikusa által javasolt étrendnek megfelelő nassolni valót kell megválasztania.

– A folyadékfogyasztás nyáron különös fontos. Mennyit érdemes ilyenkor bevinnünk a szervezetünkbe?

– Nyáron egy átlagos felnőtt nőnek 2,2 liter és egy átlagos férfinak 2,8 liter folyadékot kellene legalább elfogyasztania. Egy egyszerűbb képlet segítségével a testtömegünknek megfelelő folyadékigényünket tudjuk kiszámolni, hiszen nem ugyanannyi a folyadékigénye egy 50 kg-os és egy 75 kg-os nőnek. A számítás során tulajdonképpen a testtömegünket kilogrammban mérve beszorozzuk 0,03-mal, ezzel pedig megkapjuk, hogy hány liter vízre van szükségünk. Vegyünk tehát egy 80 kg-os személyt, ez esetben neki legalább 2,4 liter vízre van szüksége.

– Az étkezésünket hogyan érdemes ilyenkor beosztani? 

–Ebben a melegben a szervezetünk energiaigénye akár 10-15%-kal is csökken, ezért is érezhetjük magunkat étvágytalanabbnak. Ilyenkor együnk többször kisebb adagokat, ami nem telít el teljesen minket. Ne együnk megszokásból, de ha valamit megkívánunk ne vonjuk meg magunktól. Azonban ügyeljünk arra, hogy kevésbé laktató ételeket válasszunk hiszen már maga a hőség is kellően megterheli a szervezetünket.

– Milyen ételeket érdemes ilyenkor fogyasztani?

– Ami abszolút hazai jellegzetes étel az a gyümölcsleves, ennek számos formája ismert, akár desszertként, vagy főételként is fogyaszthatjuk és feldobhatjuk vele az étrendünket. Ezen kívül különböző zöldsaláták, melyeket színesíthetünk 1-1 gyümölcs hozzáadásával, olívaolajos citromos dresszinggel. Ilyenkor érdemes könnyedebb főzelékeket, sovány húsokat, egyszerűbb mediterrán jellegű tésztaételeket fogyasztani.

A főbb idényzöldségeink és gyümölcseink júliusban és augusztusban

Burgonya, cékla, cukkini, édeskömény, fejes káposzta, karalábé, kukorica, lila káposzta, uborka, zeller, vöröshagyma, zöldbab, spenót, póréhagyma, sárgarépa, paszternák, patisszon, petrezselyemgyökér, padlizsán, mángold, hónapos retek, sóska, paradicsom, paprika, fekete áfonya, sárgabarack, ribiszke, sárgadinnye, görögdinnye, cseresznye, datolyaszilva, füge, szilva, szőlő, málna, szeder, alma, körte. 

Egyszerre hidratál és szomjat olt

A PTE Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet szakoktatója megosztotta velünk kedvenc nyári saláta receptjét is, amelynek elkészítését alább olvashatják.

A saláta hozzávalói négy személyre a következők: 1 kilogramm görögdinnye, fél fej lila hagyma, fél darab kígyóuborka, 10 dekagramm feta sajt, 1 marék mentalevél és ízlés szerint só. Az öntetet 2 evőkanál extraszűz olívaolajból, 3 evőkanál lime-léből, fél gerezd zúzott fokhagymából és ízlés szerinti só hozzáadásával készítjük el. Az elkészítés első lépése, hogy egy kisebb tálban összekeverjük az olívaolajat, a lime levet, a zúzott fokhagymát és a sót. Ezután a görögdinnyét és az uborkát felkockázzuk, a hagymát karikákra vágjuk. Mindezt egy tányérra tesszük, majd meglocsoljuk a dresszing felével. A következő lépés, hogy fetát morzsolunk rá, és megszórjuk mentalevelekkel. Ezt követően ráöntjük a maradék öntetet, ízlés szerint sózzuk, majd azonnal tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában