Közösséget formál

2023.07.12. 07:00

Hódítanak a karibi ritmusok Pécsett is

Nem csupán a nyári hőség, a tüzes karibi táncok is hódítanak az mediterrán hatásokban is gazdag egyetemvárosban.

Mohay Réka

Fotó: Molnár Péter

 A járvány lecsengése óta újult erőre kaptak a salsázók, sőt, a kizomba és a bachata is népszerű. Minden korosztályból akadnak táncolni vágyók – a cél nem a versenyzés vagy a fellépés, hanem egyszerűen a közös tánc öröme.

Férfiak, nők, párkeresők és kapcsolatban élők, fiatalok, illetve olyanok, akik már régebben voltak fiatalok, egyaránt megfordulnak a város latin táncos eseményein – pontosabban afro-karibi, a salsa, bachata és kizomba gyökerei ugyanis e térségből származnak.

                               
Fotó: Ács Péter

– A férfiak nagy része ismerkedés céljával érkezik, de ez nem feltétlenül társkeresést, hanem inkább a közösségépítést jelenti, a nők pedig általában új kihívásként vagy éppen egy régi vágy megvalósításaként tekintenek erre a szabadidős elfoglaltságra – árulta el tapasztalatait lapunknak Tóth Norbert, a dr. Salsa tánciskola vezetője.

– A Covid után elkezdtek az emberek egyre inkább érdeklődni a táncok iránt. A vírus miatti távolságartási kényszer idején mindannyian egy kicsit elhidegültünk egymástól és a közösségi programoktól, de most már kezd ez új erőre kapni. Kezdünk újra egymásra találni, ennek pedig jó alapot adhat a tánc – fogalmazott a táncoktató.

A salsa talán a legismertebb az afro-karibi műfajok közül, a ritmusos, életvidám hangulat a mozdulatokban és a zenében is visszaköszön. Az utóbbi időszakban azonban népszerűvé vált a lassabb, szenvedélyesebb bachata, illetve a még ennél is meghittebb, közeli tartásban táncolt, a párok egymás felé fordulását lehetővé tevő kizomba.

Az oktatóval arról is beszéltünk, hogy a köztudatban sokáig az az elképzelés uralkodott, hogy táncolni csak profi módon, versenyszerűen, fellépések során lehet, vagy pedig ott a másik véglet, a diszkók világa. A salsa és társai viszont lehetővé teszik azt, amit angolul „social dancing” névvel illetnek, azaz a célja „csupán” annyi, hogy jól érezzék magukat és közösségben legyenek.

– Sokan nem tudják milyen szuper dolog csak azért táncolni, mert jó. Engem annak idején az szippantott be teljesen, hogy az órák után még közösen beültünk beszélgetni, sokan most is így csinálják – számolt be Tóth Norbert.

                               
Fotó: Ács Péter

Július 24-ére nyílt programot terveznek

A salsás közösség országszerte egyre tekintélyesebb súllyal bír, volt már például olyan látványos flashmob a fővárosban, ahol a lezárt Lánchídra özönlött számtalan táncos. De nem kell azonban Budapestig menni, az elmúlt években több alkalommal is láthattunk szabadtéri megmozdulásokat a Széchenyi téren vagy éppen a Kossuth téren. Ilyen ingyenes, táncos bemutatóra készül ismét a dr. Salsa csapata július végén, 24-én, hétfőn este terveznek egy bachata open air partit a Kossuth térre este 20.30-tól, amelyen minden érdeklődő bepillantást kaphat a tüzes karibi ritmusok lüktetése által megidézett hangulatba.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában