Hőségben is gyógyít

2023.07.29. 16:20

Nyáron is érdemes felkeresni a baranyai termálfürdőket

A nyári hőségben is érdemes felkeresni a baranyai termálfürdőket, hiszen ezen gyógyvizek rendkívül pozitív hatással vannak szervezetünkre. A meleg víz többek között enyhíti a kánikula okozta kellemetlenségeket is, ugyanis növeli a bőr hőmérsékletét.

Mészáros B. Endre

Fotó: Löffler Péter

Bolond vagyok én, hogy nyári nagy melegben termálfürdőben főjek a gőzben? – kérdezi ismerősöm, amikor azt ajánlom, hogy ugorjunk le Harkányba áztatni magunkat a meleg vízben. Vegyük sorra a meleg víz pozitív hatásait a testre, a szervezetre. Magas hőmérséklet hatására az izmok ellazulnak. Emellett a meleg vizes fürdés orrdugulásra kiváló gyógy­mód, a torokban, az orrban felgyülemlett váladék a meleg pára hatására fellazul, és megtisztulnak a légutak. Ám legfőképpen a meleg víz enyhíti a kánikula okozta kellemetlenségeket, ugyanis növeli a bőr hőmérsékletét, így a környezet kevésbé fog forrónak tűnni.

A termálvíz az, amelynek hőmérséklete meghaladja a felszínre jutás helyén az éves középhőmérsékletet, hazánkban ezt egységesen 30 Celsius-foknál melegebb vizekre fogalmazták meg. Egyébként ez a hőmérséklet csaknem minden országban más és más. A gyógyvíznek pedig egyáltalán nem kell termálvíznek lennie, csak ásványi anyagokban gazdag víznek, melyre az országos hatóság kiadta a „gyógyhatást igazoló gyógy­víz” elnevezést. Gyógyfürdőről pedig akkor beszélünk, ha a fürdőben gyógyszolgáltatásokat lehet igénybe venni. 

A Szigetvári Gyógyfürdő sem szimplán strand, mert valójában rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel. De így például gyógyfürdő a pécsi Hullámfürdő is, mert ugyancsak megkapta ezt a minősítést. Érdemes tehát megnézni, hogy a vármegyében hol találhatunk termál- és gyógyfürdőket. Íme a lista az említetteken túl: Harkányi Gyógyfürdő, Magyarhertelendi Termálfürdő, Thermal Spa Siklós, Mohácsi Uszoda és Termálfürdő, Sellye Város Termálfürdője és ide sorolandó az Orfűi Aquapark is, bár egy ideje nem működik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában