Új fészek várta őket

2023.07.06. 19:15

Összefogtak a romonyaiak a gólyákért

A történet még 2014-ben kezdődött, ugyanis ebben az évben épített fészket Romonyán egy gólyapár a falu közepén álló légvédelmi sziréna oszlopára. Az évek során a fészek egyre terebélyesedett, és csak idő kérdése volt, hogy a sziréna műanyag cilindere meddig bírja a terhelést. A baj a tél folyamán be is következett, a cilinder a nagy súly miatt deformálódott, és a fészek leszakadt – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírlevelében.

Bama.hu

A romonyai gólyafészek

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Fotó: Fotó: Bank László

Mint írják, mindössze egy földkupac maradt az oszlopon, amire már nem tudtak volna új fészket építeni a gólyák.

A romonyaiak viszont szerették volna megtartani a madarakat. Egyik helyi önkéntesünk szervezésében elindult a fészekpótlási akció, melynek eredményeként márciusban már új fészekalap várta vissza a gólyákat. A sziréna új cilinderét a katasztrófavédelemtől kaptuk, melyre az önkéntesünk férje szerelt fel egy masszív keretet. A daruskocsit a helyi tűzoltó egyesület biztosította, a deformálódott cilinder cseréjét pedig az egyik önkéntes tűzoltó segítségével a DDNPI természetvédelmi őre végezte. A keretre vesszőből font fészekalap is került, és innentől kezdve már csak a gólyákon múlott, hogy tavasszal elfoglalják-e újra a régi helyüket.

A gólyák azonban nem jöttek! Egy-egy madár áprilisban ugyan megjelent az oszlopon, de érdeklődésük csak rövid ideig tartott. Már-már úgy látszott, hogy gólya nélkül marad a falu, amikor május közepe táján egy későn visszaérkező pár hangos kelepeléssel elfoglalta a fészekalapot. Sürgős nem volt nekik, mert költésre már nem maradt idejük, de azért szorgalmasan hordták a gallyakat a fészekalapra, és néhány hét alatt, ha nem is látványos, de takaros kis fészket sikerült összehozniuk. 

Az összefogás tehát sikerrel zárult, és a következő években remélhetőleg a gólyák már sok fiókával örvendeztetik meg a helyieket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában