Berobbant a táborszezon

2023.07.05. 17:29

Túratáskás, éneklő ifjú cserkészek lepik el a nyári erdőt

Az elmúlt héten már jócskán beindult a táborozási szezon a hazai cserkészeknél, ami a legfontosabb időszakot jelenti a cserkészévben. Nincs ez másként a VI. Cserkészkerületnél sem, amelyhez számos baranyai csapat tartozik tolnai és somogyi cserkészek mellett. Két tucat tábort szerveznek több mint 1100 fiatal számára. A tábori szezon jelentőségéről Várdai Levente kerületi elnök mesélt.

Forrás: VI. Cserkészkerület

A táborozási szezon a legfontosabb időszakot jelenti a cserkészek számára. A heti gyűléseken, túrákon egész évben erre a megmérettetésre készültek a gyerekek. Ekkor gyakorlatban is kipróbálják a fiatalok a sátorállítást, az erdei életben szükséges csomók használatát. A múlt héten sikeresen lezajlott több pécsi cserkészcsapat kiscserkész tábora – mondta lapunknak Várdai Levente, a  VI. Cserkészkerület elnöke. 

– Idén a VI. cserkészkerület cserkészei majd két tucat tábort szerveznek, ahol több mint 1100 gyereknek nyújtanak életre szóló élményeket és közösséget a fák lombjai alatt. A dél-dunántúli régióban megvalósuló programjakat önkéntesen szervezik a cserkészek, a lehető legolcsóbb tábordíjat kérik csak el a résztvevőktől. Teszik ezt azért is, mert számos hátrányos helyzetű és nagycsaládból érkező gyermekkel foglalkoznak – folytatta.

Tavaly a Kerületi Nagy Táborban együtt táboroztak a csapatok, most külön-külön szervezik meg többnyire tíznapos nomád erdei táboraikat. A kiscserkészeknek (alsós korosztály) rövidebb, négynapos táborokat – avagy tanyázásokat – tartanak erdei kulcsosházakban. Az idősebbek azonban már itt is sátorban alszanak, így készülve az igazi cserkésztáborra.

– A táborok során egy-két napos túrára elhagyják a cserkészek a tábort és bejárják a környéket. Többnyire tavakhoz és fürdőkbe mennek ilyenkor, hogy egy kicsit felfrissítsék magukat. Így idén is sok felé lehet majd találkozni túratáskás gyerekcsoportokkal, ha énekelnek, esetleg nyakkendő van a nyakukban, akkor feltehetően cserkészek azok – hívta fel a figyelmet a kerületi elnök.

A táborokban kiemelt hangsúlyt kap a lelki élet, minden reggelt imával kezdenek és zárnak a táborlakók, melyeket kreatív formában és változatosan valósulnak meg. A fakultatív reggeli áhitatokon a taizé-i énekek és a gitár hangja is fel-fel zendül, vasárnaponként misére és istentiszteletekre is sor kerül. 

– Az erdei környezet alapvetően motiválja a fiatalokat arra, hogy az Istennel való kapcsolatukban elmélyüljenek, dolgozzanak ahhoz. Ehhez segítséget is kapnak és kortárs közösségben élhetik meg hitüket – összegzett a tábori élet jelentőségét illetően Várdai Levente.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában