Változatos társaság

2023.07.09. 09:00

Virágjáró szőrgombócokkal is találkozhatunk a természetben

Nyár elején járunk, és lépten-nyomon vadvirágokba botlunk a természetben. Ez a tény nemcsak nekünk tűnik fel, hanem bizony a nektár- és pollenkedvelő rovaroknak is – olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevelében.

Bama.hu

Fotó: Németh András Péter

Ha egy kis figyelmet fordítunk feléjük, egyből szembetűnhet, hogy rengeteg rovar látogatja az éppen nyíló virágokat. A lepkék, zengőlegyek, méhek között hamar észrevehetjük azokat a duci szőrgombócokat is, melyeket poszméheknek hívunk. És ha kicsit elidőzünk mellettük a színes forgatagot figyelve, azt is észrevehetjük, hogy meglehetősen változatos az a poszméh társaság, amely egy-egy ilyen virágfoltot látogat.

A gyakori fajok mellett ritka, esetleg védett faj, például a szórványosan előforduló ligeti poszméh egyedét is megpillanthatjuk. A jellegzetesen megnyúlt fejű és hosszú nyelvű poszméh olyan mélyebb, csöves virágokból is nektárt tud nyerni, mint a mostanában virágzó terjőke kígyószisz virága. A ligeti poszméh (Bombus ruderatus) hazánkban védett faj. Természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában