Kalandoznak

2023.08.03. 11:30

Dübörög a vándortábor: bringások lepték el a zselici dombokat

A Zselic rejtett zugaiban nagy eséllyel tűnnek fel a napokban a legbátrabb kerékpáros diákok, ugyanis augusztus 17-ig zajlik a Bringás Vándortábor, ahol az ország minden tájáról érkező fiatalok együtt fedezik fel a táj varázslatos dombvidékét. Mutatjuk, merre kalandoznak!

Mohay Réka

Fotó: Szinergia Egyesület

Vízi, erdei, kerékpáros és zarándok táborokban vehetnek részt országszerte a diákok a 2017-ben indult Vándortábor Programban, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkárságának támogatásával. A kezdeményezés célja, hogy ráébresszen a sport és természetjárás szépségeire, miközben élményekkel teli nyári szünidőtöltést biztosít. 

Forrás: Szinergia Egyesület

A térségünkben ennek keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) és a Szigetváron tevékenykedő Szinergia Egyesület szervezésében július 21. és augusztus 17. között több mint 430 gyerek és kísérő felnőtt tekeri végig kerékpáron 7 nap alatt a 240 km-es távot, amely a Szentlőrinc – Bükkösd – Bőszénfa – Gálosfa – Kardosfa – Patca – Deseda-tó – Kaposmérő – Bárdudvarnok – Vásárosbéc – Szigetvár – Szentlőrinc útvonalon keresztül mutatja be a Zselic szépségeit.

A programból a természeti értékek mellett nem hiányozhatnak a kulturális és néprajzi élmények sem. A fiatalok a Zselici Csühögővel vonatozhatnak, simogathatnak szarvasokat a Bőszénfai Szarvasfarmon, megismerkedhetnek a zselici csillagoségbolt-parkkal, betekintést nyerhetnek a táj népi építészetébe a Szennai Skanzenben és bölényekkel is találkozhatnak Kaposmérőn. Ellátogatnak Szigetvárra, a leghősiesebb városba, megtekintve a Zrínyi-vár tavasszal átadott interaktív kiállítását, a vitézek viselet- és fegyverbemutatóját is, hogy aztán az időutazást követően élményekkel telve induljanak haza a tábor végén.

Töretlen a táborok népszerűsége

A vándortáborok lehetőséget adnak arra, hogy a diákok aktívan töltsék el a nyári szünidejüket, emellett kulturális és közösségi élményeket is szerezzenek. Határon innen és túl 13 olyan páratlan szépségű térség szerepel a programban, ahol megvalósul a Bringás Vándortábor. A kezdeményezés népszerűsége töretlennek bizonyul, ezt mutatja, hogy a január utolsó napján meghirdetett tábori turnusok a foglalási időszak első napján megteltek.

Minden csoportot képzett túrakísérő vezet, csoportonként két kísérő tanár is részt vesz a turnusokon.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában