Ajánlás

2023.08.13. 13:20

Tudtad? A citrom héját mindig meg kell mosni

Wald Kata

A citrusok héja emberi fogyasztásra nem alkalmas – olvasható sokszor a figyelmeztetés. Ennek oka, hogy szükséges ellátni a termést kiszáradást gátló védőréteggel a távoli termőhelyekről hazánkba kerülő gyümölcsökön, a 2-3 napos szállítás során ugyanis enélkül megromlanának.


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint a külső felületkezelés viaszbevonással és engedélyezett gombaölő hatású növényvédő szerek felhasználásával történik, de az is előfordulhat, hogy csak mesterséges vagy természetes viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt.

– Fontos tudni, hogy a hazánkban forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt. Ha emellett növényvédő szerrel is kezelték, azt kötelező feltüntetni, még a lédig termékek esetében is. Ha pedig a héj fogyasztásra alkalmatlan, azt szintén jelölni kell, mivel a növényvédő szer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás miatt nem lemosható

 – részletezte a tudnivalókat a hivatal.
Kezeletlen héjú gyümölcs az, amit kizárólag viasz védőréteggel vontak be. Felületkezelt, amelyre a viaszon kívül egyéb növényvédő szerek is kerültek. Ezek használata elfogadott, ha a készítmény engedélyezett és mennyisége nem lépi át a meghatározott határértéket.

Ha felületkezelt citromból limonádét készítünk, mindig meg kell a héját mosni. A Nébih azt tanácsolja, hogy csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja. A limonádé előkészítésénél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára: a gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában